Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Plafonds voor een ideale geluidsweergave

Plafonds spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de ruimtebeleving. Geperforeerde gipsplaten van Knauf absorberen geluid op een unieke manier. Bovendien zijn ze eenvoudig te plaatsen.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-21T072031.509
Knauf

Knauf SoundDesign Cleaneo is speciaal ontwikkeld om nagalm te beheersen en te zorgen voor een goede verstaanbaarheid of muziekweergave. Daarom worden de gipsplaten gecombineerd met een absorberend, poreus materiaal zoals minerale wol, achter de platen. 

De gipsplaten zijn makkelijk toepasbaar op zowel vlakke als gebogen vormen. De verschillende perforatietypes bieden ontwerpers creatieve mogelijkheden. Er zijn ronde en vierkante perforaties maar ook sleuven. Ze kunnen doorlopend of verspringend worden geperforeerd, regelmatig of willekeurig.

Afhankelijk van het perforatiemotief hebben platen perforatiegraden van 6% tot meer dan 20%. Bij een perforatiegraad kleiner dan 10% nemen de waarden voor hoge frequenties af en blijven ze constant voor lage frequenties. Het omgekeerde gebeurt bij een perforatiegraad hoger dan 15%.

De akoestiekplaten worden geschroefd op metalen onderconstructies. Door de speciale UFF-kantvorm is het afwerken van naden en het snijden van kantstukken heel eenvoudig. De platen passen zuiver tegen elkaar voor een snellere montage en een gemakkelijkere voegafwerking. Niet onbelangrijk in collectieve ruimtes met een grote bezoekersfrequentie is de brandstabiliteit van 30.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten