Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Renovatie Amerikaans Theater geraamd op 34 miljoen €

De Vlaamse regering wil zo snel mogelijk het Amerikaans Theater verwerven en daarvoor samenwerken met de Ancienne Belgique (AB). De kostprijs van de renovatie wordt begroot op 34 miljoen €. In dat scenario zal de AB duidelijk de bevoorrechte partner inzake exploitatie en renovatie zijn.

Renovatie Amerikaans Theater geraamd op 34 miljoen €
De kwestie kwam ter sprake in het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon, tevens verantwoordelijk voor Cultuur, op een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe. “Zodra er een nieuwe federale regering is zal de Vlaamse regering de onderhandelingen met de Regie der Gebouwen weer opstarten”, aldus Vanlouwe. 
 
De Vlaamse regering zal financieel bijdragen aan de renovatie van het gebouw en hiervoor de nodige middelen vrijmaken. “Voor een succesvolle invulling van dit project is het noodzakelijk dat één partner de eindverantwoordelijkheid neemt over het beheer van het gebouw, inclusief de verbouwingen, en de uitbating ervan”, aldus nog Jan Jambon. Die partner zou de Ancienne Belgique moeten worden.

Veel expertise

“De Ancienne Belgique is een goede keuze als bevoorrechte partner. Het is een Vlaamse kunstinstelling met veel expertise die zelfs internationaal gewaardeerd en erkend wordt en een ambassadeur is van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel”, aldus Vanlouwe.
 
“Ook de stad Brussel zou geïnteresseerd zijn, maar die voert volgens Vanlouwe nu al een oneerlijke concurrentiestrijd met de private concertorganisatoren doordat zij in Paleis 12 op de Expo, de Madeleinezaal en het Koninklijk Circus concerten en andere activiteiten organiseert. “Dit is geen kerntaak van de overheid. Bovendien moet het Amerikaans Theater voor ons een duidelijke Vlaamse creatieve en culturele pool worden in de hoofdstad”, besluit Vanlouwe.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten