Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Sint-Andrieskerk in voorjaar 2025 volledig uit de stellingen

De eerste fase van de restauratie van de Sint-Andrieskerk, waarbij onder andere de toren wordt aangepakt, zal eind dit jaar afgerond zijn. De volledige restauratie zal in het voorjaar van 2025 klaar zijn. Tot dan kan je op de stellingen en de werfomheiningen de illustraties van kunstenaar Kolchoz bekijken.

Ontwerp zonder titel (11)

De Sint-Andrieskerk, in de Antwerpse mode- en antiekbuurt, is een van de vijf monumentale kerken van de stad. Dankzij een erfgoedpremie van 2.361.800 euro van de Vlaamse overheid kon de restauratie in november 2022 opstarten. In de eerste fase neemt de aannemer het koor, de oostelijke zijde van de kruisbeuk en de toren onder handen. 

De gevels worden licht gereinigd, het slecht metselwerk uitgekapt en vervangen en al het voegwerk nagekeken. Alle glasramen kregen voorzetbeglazing en werden gereinigd, gerestaureerd en teruggeplaatst.

Het volledig vernieuwen van de leien dakbedekking en goten is volop aan de gang. Het koper van de koepel wordt vervangen, het torenkruis gerestaureerd en de bol onder het torenkruis en de windhaan worden opnieuw verguld.

De noordzijde van de kerk (schip, zijbeuk, kruisbeuk) komt in de tweede fase aan bod. In de derde en laatste fase wordt er gewerkt aan de zuidzijde van het gebouw. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten