Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten

Slechts 10% van alle kleine en middelgrote ondernemingen in de Europese Unie beschikt over geregistreerde intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten), zoals nationale of Europese merken, modellen en octrooien. Nochtans plukken 93% van de kmo’s met geregistreerde intellectuele eigendom daar de vruchten van. De grootste hinderpalen om bepaalde eigendomsrechten vast te leggen zijn moeilijkheden bij de registratie en een gebrek aan kennis. Dat blijkt uit een grootschalige enquête waarvan de resultate namens het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) zopas werd bekendgemaakt door het Europees Waarnemingscentrum voor inbreuken op IE-rechten.

Slechts 1 op de 10 kmo’s bezit intellectuele-eigendomsrechten
De enquête wijst uit dat de meeste kmo’s in de EU wellicht niet weten hoe zij hun intellectuele activa kunnen verzilveren en wie hen kan helpen een IE-strategie uit te werken. Nochtans krijgen kmo’s die hun intellectuele activa wel registreren, naar eigen zeggen een betere reputatie of een beter imago (60%), genieten ze van een optimalere bescherming van hun intellectuele eigendom (58 %) en hebben ze op de lange termijn betere bedrijfsvooruitzichten (48%). Bovendien is een derde (36 %) van de kmo’s die houders van IE-rechten zijn, er daardoor naar eigen zeggen financieel op vooruitgegaan. Economische studies laten een positief verband zien tussen houderschap van IE-rechten en economische prestaties. Kmo’s met IE-rechten boeken per werknemer 68 % meer omzet dan kmo’s die hun intellectuele eigendom niet laten registreren. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten