Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Sociale dumping en oneerlijke concurrentie bevuilen de sector

Vakbonden en werkgeversorganisaties uit de bouwsector tekenden zopas een gemeenschappelijke verklaring om oneerlijke concurrentie en sociale dumping een halt toe te roepen. De sociale partners vragen daarin onder andere een controle op de huidige regels, een optimaal gebruik van datamining, uitwisseling en samenwerking van de inspectiediensten en arbeidsauditoraten, een speciale cel binnen de inspectiediensten, betere controle van de keten van onderaannemers en permanente aandacht voor het welzijn en de veiligheid van de werknemers.

Sociale dumping en oneerlijke concurrentie bevuilen de sector
"Bouwbedrijven die de kantjes ervan aflopen of zich schuldig maken aan sociale dumping zijn een regelrechte pest voor de meerderheid van bedrijven die de spelregels wel netjes volgen. Ze zorgen voor een negatief imago van de gehele sector. Het zijn rotte appels, zeg gerust maar nestbevuilers, die eruit moeten", stelt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie scherp. 
 
De organisatie zet hiermee de zopas uitgestuurde verklaring van alle sociale bouwpartners kracht bij. Daarin roepen werkgevers –waaronder Bouwunie – én werknemers de overheid op om actie te nemen tegen oneerlijke concurrentie en sociale dumping. Bouwunie ziet vooral brood in de extra speciale cel of dienst van gespecialiseerde inspecteurs om gerichte controles op sociale dumping uit te voeren. "De focus moet daarbij liggen op werven met veel onderaannemers en in het bijzonder met een lange onderaannemingsketen. Het mag in elk geval niet de bedoeling zijn om kmo's met onnodige extra inspecties op te zadelen", aldus Waeytens.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten