Strak lijnenspel en maximale transparantie in eigentijdse woning
Klaarchitectuur ontwierp een bijzondere privéwoning in Tongeren: modern, minimalistisch en met verrassende technische innovaties, met een belangrijke bijdrage van Ramenconstructie Corswarem. De bijzondere vormgeving is de grote blikvanger; een ‘zwevend’ volume of witte doos op een deels verzonken en volledig beglaasde benedenverdieping.
De voorzijde van de woning is gelegen langs een drukke gewestweg, maar wel gericht op het zuidoosten. Daarom werd een inventieve oplossing uitgewerkt: de keuken en eetkamer zijn volledig beglaasd naar de straatzijde toe, maar een omwalling in ruwe Italiaanse cementstenen (met de looks van Ardense moulonsteen) zorgt ervoor dat de bewoners in een perfecte cocon zitten. Er komt maximaal daglicht naar binnen, en tezelfdertijd is er een gevoel van rust en privacy, waarbij de steenweg volledig lijkt weg te vallen.
'Onzichtbare’ splitlevel
Klaarchitectuur koos ervoor om in splitlevel te werken met halve verdiepingen. Zo komt de zithoek bijvoorbeeld een halve verdieping hoger te liggen. Via de straatzijde en een laag bandraam dat onder de witte doos komt uitkijken, ontstaat er een prachtig uitzicht op de mooie glooiing aan de overzijde van de weg. De slaapkamer achteraan op de bovenverdieping zit ook half in de doos vervat. Aan de buitenzijde blijft het geheel echter ogen als een woning op twee niveaus. De lamellen – ook van het merk Schüco (Schüco ALB) – zijn eerder architecturaal bedoeld dan functioneel.
Aan de achterzijde kijkt de master bedroom volledig beglaasd uit op het landschap. Het eindresultaat is een geslaagd evenwicht tussen open- en geslotenheid, tussen lichtinval en privacy. In de slaapvertrekken werd ook een kleine ventilatievleugel (Schüco AWS VV TipTronic) voor natuurlijke ventilatie geïntegreerd, elektronisch bestuurbaar en meegestuurd met het ventilatiesysteem D, zodat het een correct EPB-verhaal blijft.
De garage van de woning is half verzonken. Pas achter de stijlvol in de omwalling geïntegreerde tuinpoort start de inrit van de garage omlaag. Zo blijft de minimalistische vormgeving van buitenaf gezien perfect intact.
Transparantie troef
Er werd gekozen voor driedubbele, zonwerende beglazing met extra diepe spouw. Een duurzame oplossing die ook voor uitdagingen zorgde, gezien die die onvermijdelijk ook resulteerde in zwaardere gewichten in profielen en constructie. Voor de afwerking werd geopteerd voor een high durable coating RAL 905, die veel langer kleurvast blijft en dus ook bijdraagt aan de duurzaamheid van het geheel. Alles samen opgeteld kom je tot zo’n 200 vierkante meter beglazing in dit project. Dragende buitenmuren zijn noodzakelijk aan de zijgevels. Deze zijn echter bekleed met Colorbel glas om zo een perfecte eenheid van vorm te behouden. Dit wordt nog eens versterkt door de detaillering van de façade met volglazen hoeken en structurele voegen tussen alle elementen.