Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Studiebureau voor nieuwe brandweerkazerne Elsene

De Brusselse bouwexpert Beliris heeft het studiebureau ORG - Permanent Modernity uit Sint-Jans-Molenbeek aangesteld om een ontwerp te maken voor de inplanting, de structuur, de volumes en de indeling van een nieuwe brandweerkazerne in Elsene, evenals van alle technische systemen zoals verwarming, ventilatie en elektriciteit. De nieuwe kazerne zal worden opgetrokken naast het oude gebouw aan de Triomflaan. Volgens de planning zal de bouwvergunning in 2020 worden aangevraagd. Tijdens de werken blijft de huidige kazerne  volledig operationeel. Het budget van het project wordt geraamd op 3,2 miljoen €, btw niet inbegrepen.

studie1

De huidige Voorpost Delta in Elsene werd opgetrokken in de periode 1979-1980. De oppervlakte van 800 m² is ontoereikend en voldoet niet langer aan de behoeften van de brandweerlieden. Een voorbereidend onderzoek heeft al aangetoond dat de mogelijkheden tot uitbreiding van de huidige kazerne zeer beperkt zijn. De garage is te klein en het is moeilijk om die te vergroten zonder het hele gebouw te moeten slopen. Voorpost Delta is een zogenaamde ‘zware’ kazerne, wat betekent dat ze minstens beschikt over een autopomp, een autoladder, een voertuig voor kleine interventies en twee tot drie ziekenwagens. Het gebouw moet eveneens de uitrustingen voor een ploeg van zestien mensen herbergen.



Omwille van de specifieke noden van een brandweerkazerne zal het studiebureau ook de indeling van het gebouw bestuderen om de vertrektijd voor interventies te minimaliseren, aangepaste ruimtes ontwikkelen voor de opslag en het onderhoud van de apparatuur en efficiënte waterinstallaties voorzien en speciale zones ontwerpen voor de decontaminatie na interventie. Tevens moet de kazerne naast werkruimtes zoals kantoren, vergaderzalen, ateliers en garages ook leefruimtes zoals een keuken, slaapzalen, een badkamer en een sport- en fitnessruimte bevatten. De brandweerlieden hebben immers permanenties van 24 uur. Een efficiënte en comfortabele inrichting is dus onontbeerlijk.

De mobiliteit en toegankelijkheid van de site zullen eveneens worden bestudeerd met het oog op de beste optie voor de brandweerlui. Het groene aspect van de wijk wordt behouden en de inplanting van het gebouw zal de natuurlijke glooiing van het terrein respecteren. Ten slotte bevat het programma ook verschillende milieuclausules: een passief- of zelfs nul-energiegebouw met onder andere hoogrendementsglas, energie- en waterbesparende maatregelen, een groendak, zonnepanelen, enz.

Als eerste stap zal het studiebureau Organization for Permanent Modernity allerlei informatie verzamelen van de Brusselse netbeheerders voor water, gas en elektriciteit, de stedenbouwkundige diensten, de brandweer en de gemeente. Vervolgens zal het grondtesten en een test met geothermie uitvoeren, om daarna voort te gaan met het ontwerp van de plannen. De eerste resultaten van de studies worden verwacht tegen eind dit jaar.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten