Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Studieopdracht voor ondertunneling A8 in Halle

De Werkvennootschap heeft studiebureau Sweco aangesteld voor de ondertunneling van de A8 in Halle. Dit prioritair aan te pakken project, zal worden uitgevoerd als een publiek-private samenwerking. Het multidisciplinaire studieteam zal het project verder vorm geven, te beginnen met een voorontwerp en een projectnota. Ook wordt gestart met een communicatietraject naar alle belanghebbenden.   

Studieopdracht voor ondertunneling A8 in Halle

De projectnota zal dienen als basis voor een ontwerp om de A8 tussen de R0 en het kanaal Brussel-Charleroi opnieuw in te richten. Uitgangspunten zijn daarbij de ondertunneling van de Halleweg en de Nijvelsesteenweg, met de ontsluiting van de wijk Rodenem. 

Net zoals een aantal andere grote en prioritaire infrastructuurwerken, wordt ook dit project uitgevoerd als een publiek-private samenwerking (pps). Dat wil zeggen dat de Vlaamse overheid een private partner zoekt die niet alleen de werken uitvoert, maar ook meedenkt over het ontwerp, de minder-hindermaatregelen en het project financiert. De Vlaamse overheid betaalt dan een beschikbaarheidsvergoeding gedurende 30 jaar. Voor diezelfde periode staat de private partner ook in voor het onderhoud. 

De Werkvennootschap zal het project begeleiden en werkt hard aan de herinrichting van de Ring rond Brussel. Een aantal projecten worden nu al aangepakt in  afwachting van de grote herinrichting. Bovendien hebben zij alle expertise rond pps-projecten in huis. De ondertunneling van de A8 zal dus mee onder de kapstok van ‘Werken aan de Ring’ vallen.

“Het aanstellen van dit studieconsortium is een belangrijke volgende stap in dit dossier. Voor deze studie is 5,6 miljoen € voorzien, de eigenlijke werken zijn begroot op 160 miljoen €”, laat Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters weten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten