Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Toolbox voor beheer van klimaatvriendelijke gevels

Schüco’s Carbon Control biedt de oplossing door investeerders, architecten, bouwers, beheerders en gebruikers te helpen om de koolstofuitstoot te beheren en te reduceren. Dit vanaf de eerste ontwerpfase en tijdens de bouw, tot het gebruik en uiteindelijk de recyclagefase van het gebouw. Hierdoor blijven gebouwen toekomstbestendige investeringen die blijven voldoen aan de wettelijke eisen.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-24T144858.992
Schüco

Carbon Control richt zich op vier cruciale fasen in de levenscyclus van een gebouw:  

  1. Planning (Design to decarb): Schüco biedt in de ontwerpfase ondersteuning om de CO2-balans van een gebouw te optimaliseren, rekening houdend met bijvoorbeeld de vorm van het gebouw, materialen, oppervlakteafwerkingen en slimme bouwtechnologieën. 
  2. Constructie (Build to decarb): tijdens de bouwfase maakt de eigen software SchüCal het onder andere mogelijk om de CO2-voetafdruk van gevelelementen te bewaken en te beheren, met een focus op duurzame materialen zoals Low Carbon (LC) en Ultra Low Carbon (ULC) aluminium. SchüCal berekent ook de impact van het gebruik van de gebruikte materialen. De CO₂e-input in het gebouw wordt eenvoudig bepaald en gedeeld met ontwerpers, bouwcertificeerders en investeerders in de vorm van een EPD.  
  3. Gebruik (Operate to decarb): Schüco optimaliseert de operationele fase met intelligente gebouwbeheersystemen, thermisch geïsoleerde gevels en zonne-energie-oplossingen. Dit resulteert in een duurzamer gebouwbeheer. Dankzij IoF ID (Internet of Façades), een tag op de raam-, deur- of andere gevelelementen die digitaal informatie over het product verzamelt, worden onderhoud en productupgrades efficiënt gepland en uitgevoerd. Wat dient te gebeuren met het element in de ontmantelingsfase wordt hier tevens aan toegevoegd. 
  4. Ontmanteling (Recycle to decarb): de focus ligt op het recycleren en vooral hergebruiken van materialen aan het einde van de levensduur van het gebouw, in lijn met de principes van Cradle to Cradle, om bij te dragen aan een circulaire economie. 

Naast de producten en diensten die Schüco aanbiedt, omvat het ook projectspecifiek advies en ondersteuning door een team van Carbon Consultants.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten