Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

UHasselt opent Applicatiecentrum Beton en Bouw

In het Wetenschapspark van de UHasselt in Diepenbeek is het Applicatiecentrum Beton en Bouw (ACB²) geopend. Vanaf december zullen hier betonstructuren en gebouwconcepten kunnen worden getest op zaken zoals windbelasting en aardbevingsbestendigheid. 

UHasselt opent Applicatiecentrum Beton en Bouw  (1)
Het onderzoekscentrum heeft 6,1 miljoen € gekost waarvan 4,2 miljoen € uit het Vlaamse Grindfonds komt. De provincie Limburg schonk het perceel in erfpacht aan de UHasselt voor een symbolische euro. Het applicatiecentrum werd officieel geopend in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, de Limburgse gouverneur Herman Reynders,  gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput en Luc De Schepper, rector van de UHasselt.
 
Het idee voor de uitbouw van een grootschalig onderzoekslaboratorium voor het testen van klassieke en innovatieve constructiematerialen ter ondersteuning van de bouwindustrie dateert al van tien jaar geleden. De bouw van het structuurmechanische testlabo werd drie jaar geleden aangekondigd. Met de integratie van de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen in de UHasselt en na de oprichting van de Onderzoeksgroep Bouwkunde (CERG) in 2014, was er nood aan een labo waar fundamenteel onderzoek en contractonderzoek ten dienste van de industrie kan gebeuren.
 
 
De UHasselt en verschillende partners uit de Limburgse bouwindustrie vonden elkaar voor de uitbouw van een nieuw state-of-the-art bouwkundig labo waarin de vertaalslag wordt gemaakt van academisch onderzoek naar toepassingen in de bouwpraktijk. Het ACB² wil een katalysator zijn in de verdere ontwikkeling en uitbouw van de beton- en bouwindustrie door middel van de wisselwerking tussen fundamenteel onderzoek, contractonderzoek en dienstverlening.
 
In het ACB² kunnen met hoogtechnologische infrastructuur op grote schaal testen worden uitgevoerd die specifiek gericht zijn op de noden van de bouwsector. Zowel bouwmethodes, materialen en constructies kunnen getest worden op onder meer hun sterkte-eigenschappen. Uniek aan de infrastructuur van het ACB² zijn twee testwanden en een testvloer. De testwanden zijn 7 m hoog en 1,20 m dik. Dat is voldoende om simulaties te maken die vergelijkbaar zijn met de waterdruk bij een stuwdam van 15 m hoog. Voor de verankering van de teststukken en de belastingsvijzels is een grid van ankerpunten voorzien. Elk van deze ankerpunten heeft een uittreksterkte gelijk aan 50 ton. 
 
 
“We gaan hier constructies van drie bouwlagen hoog of betonstructuren van wel 40 m lang testen op hun stabiliteit. Via hydraulische vijzels vastgemaakt aan onze testwanden gaan wij druk uitoefenen op deze structuren tot er scheuren ontstaan, of de structuren zelfs breken”, legt prof. dr. ing. Bram Vandoren van de Construction Engineering Research Group (CERG) uit. Dat is bouwkundige onderzoeksgroep binnen de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen van de UHasselt. 
 
Een belangrijk experimenteel luik van de Onderzoeksgroep Bouwkunde zal worden uitgevoerd in het ACB².  Het labo stelt hen in staat op volle schaal experimenteel onderzoek uit te oefenen. Het applicatiecentrum is echter meer dan alleen een 'hard' betonlabo. Zo is het complementair met de numerieke, theoretische en pre-normatieve onderzoekslijnen van de CERG. Vanuit deze synergie vormt het ACB² een one-stop shop voor onderzoeks-, opleidings-, en dienstverleningsactiviteiten. Het ACB² is bijkomend uitgerust met een zone voor materiaalproeven en een elektronisch labo. 
 
 
De faciliteiten van het ACB² staan ook ter beschikking van de bouwindustrie. “De onderzoeken die in het Applicatiecentrum zullen plaatsvinden, gaan zeker nieuwe inzichten geven aan de bouwsector. Nieuwe brugoverspanningen of type welfsels zullen hier tot het uiterste worden getest. Daar komt nog bij dat we gelegen zijn op een steenworp van de Confederatie Bouw Limburg en de Construction Academy, waardoor de bouwindustrie en academisch bouwonderzoek elkaar hier kunnen ontmoeten”, zegt decaan van de faculteit Industriële ingenieurswetenschappen Marc D’Olieslaeger.
 
Dat ziet ook Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw in Limburg als een groot voordeel: “Op 4 juni 2018 ondertekenden de Confederatie Bouw Limburg en de UHasselt een charter ‘levenslang ondersteunen, begeleiden en informeren van de bouwprofessional’. Onder deze koepel van de Construction Academy bundelen we onze krachten om de bouwprofessional tot een hoger niveau te tillen, ieder specifiek vanuit zijn kennis. Hierdoor wordt de interactie tussen bouwpraktijk, onderzoek en onderwijs alleen maar sterker”, besluit Slaets.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten