Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vensterglas getest tijdens berghutproject in Slovenië

Tijdens een ambitieus berghutproject in Slovenië werd de impact van extreme weersomstandigheden op verschillende types materialen, bouwtechnieken en vensterglas onderzocht. Het project was een intitiatief van OFIS Architects in Ljubljana (Slovenië). De moderne berghut, waarin acht personen kunnen verblijven, werd in de herfst van 2015 ontworpen in de ‘Habitation in Extreme Environments’- studio van de Harvard Graduate School of Design.

vensterglas hoofdfoto
Anže Čokl @ anzecokl.com

Uit een aantal door architectuurstudenten ingezonden ontwerpen werd het voorstel van Katie McDonald, Erin Pellegrino en Frederick Kim geselecteerd en voort ontwikkeld. De volledig afgewerkte constructie bevindt zich nu op grote hoogte op de berg Skuta in de Sloveense Alpen, waar de weersomstandigheden extreem en bar zijn. Eén van de eisen van het project was dat de berghut een veilig en comfortabel onderkomen moest kunnen bieden aan maximum acht personen.

De initiatiefnemers van het project, Spela Videcnik en Rok Oman, mede-oprichters van OFIS Architects, werkten samen met de Londense structurele ingenieurs van AKT II Ltd. en Rieder eco skin om het project te verfijnen.Voor de beglazing selecteerden ze de internationale fabrikant Guardian Glass als partner en glasleverancier. Het bedrijf produceert vlakglas, bewerkte glasproducten en glas voor architecturale, technische, residentiële, interieur- en transporttoepassingen en is een belangrijke leverancier voor de bouwindustrie.

Vanwege de gekozen locatie op meer dan 2.000 m boven zeeniveau moest het veiligheidsglas voor de berghut in staat zijn om een geschatte ontwerpwindbelasting van 2,3 kN/m² te weerstaan, meer dan het dubbele van de vereiste sterkte voor wolkenkrabbers in grote steden. Bovendien moest het glas een superieure thermische isolatie en zonwering bieden, evenals een goede beveiliging. Tevens moest het bestand zijn tegen belastingen van de grote hoogte en de extreme temperaturen.

De experts van Guardian Glass werkten samen met OFIS en AKT om tot de optimale venstermaterialen en dito constructie te komen. Tijdens het proces moesten ze ook rekening houden met belangrijke factoren zoals thermische isolatie en zonwering en met functionele overwegingen zoals het uiterlijk en het vrije uitzicht.

Drievoudige beglazing

Er werd drievoudige beglazing geplaatst met een U-waarde van 0,5 W/m²K en een zontoetredingsfactor van 33% om het hele jaar door een optimale energiebalans te realiseren.

Het primaire gecoate glas dat werd gekozen was Guardians spectrumselectieve SunGuard SuperNeutral 70/37-glas voor de buitenruit. Dit werd gecombineerd met ClimaGuard Premium T lage-emissieglas voor de binnenruit, resulterend in een zichtbare lichttransmissie van 59% in de uiteindelijke configuratie met drievoudige beglazing, wat als ongewoon hoog wordt beschouwd gezien de erg lage zontoetredingsfactor.

De belangrijkste voordelen van dit glas zijn het neutrale uiterlijk, zodat de berghut zoveel mogelijk opgaat in de omliggende natuur, een lage reflectie buiten voor het best mogelijke zicht naar binnen en een lage reflectie binnen zodat de personen in de hut kunnen genieten van het uitzicht op het landschap, zowel overdag als ‘s nachts. “We wilden dat men zich heel sterk één zou voelen met het landschap en Guardian Glass was voor ons een enorme hulp om dit te realiseren”, aldus Erin Pellegrino, één van de student-ontwerpers van Harvard University.

“Ondanks de relatieve kleinschaligheid was dit project niet minder veeleisend dan projecten met erg grote gebouwen. Het zorgen voor een comfortabel en veilig onderkomen in de berghut was een uitdaging, zeker in deze extreme omstandigheden. Toch waren we in staat te voldoen aan alle criteria van dit ambitieuze project”, besluit  Domen Komac, de European integrator manager voor Guardian Glass.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten