Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Verduidelijking nodig over verlaagd btw-tarief zonnepanelen

Sinds 1 april kunnen we genieten van een verlaagd btw-tarief van 21% naar 6% voor de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. De maatregel loopt tot 31 december 2023 en geldt voor woningen die minder dan tien jaar in gebruik zijn genomen, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen heropgebouwd na afbraak. Volgens Bouwunie zitten nog een aantal onduidelijkheden in de maatregel.  

Verduidelijking nodig over verlaagd btw-tarief zonnepanelen

Zo vraagt Bouwunie de bevestiging dat het verlaagde btw-tarief ook van toepassing is op de sleutel-op-de-deurwoningen die via een aannemingsovereenkomst gebouwd worden. En evenzeer op nieuwbouwwoningen die nog niet in gebruik zijn genomen.

“Zonder deze verduidelijking riskeren teveel mensen uit de boot te vallen en schiet de maatregel zijn doel voorbij”, zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens. Daarnaast geldt de btw-verlaging niet voor sleutel-op-de-deurwoningen die op plan verkocht worden. Bouwunie vraagt ook hier een wijziging.

Concreet stelt ze voor om zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers bij verkoop op plan te beschouwen als zijnde geleverd en geplaatst via een aannemingsovereenkomst op het moment van verkoop (dus gebruik maken van een fiscale fictie). Bouwunie maakte haar voorstellen intussen over aan minister van Financiën Van Peteghem.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten