Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vertrouwen bouwondernemers op laag peil

De Bouwbarometer van Bouwunie, de conjunctuurindicator voor de ruime bouwsector, klokt in het tweede kwartaal van dit jaar af op 97 punten. Dat is het op één na laagste niveau sinds het eerste kwartaal van 2018. Enkel bij het begin van de coronapandemie in 2020 deed de Barometer het met 94,8 punten nog slechter. Waarden boven index 100 wijzen op een positief evoluerende conjunctuur, waarden onder index 100 wijzen op een negatieve evolutie.

Vertrouwen bouwondernemers op laag peil
Potentiële (ver)bouwers wachten af. Meer dan de helft van de bouwbedrijven ervaren dat mensen twijfelen om een offerte te vragen of een gemaakte offerte goed te keuren, 45% hebben minder vragen voor nieuwe projecten, 43% hebben klanten die hun project of een deel ervan uitstellen. Een kwart van de klanten zegt een gepland project gewoon af of willen het wijzigen.
 
Vier op de tien bouwfirma’s zeggen dat de winstgevendheid van het bedrijf vandaag slechter is dan enkele maanden geleden. Ondertussen zijn nog maar 35% van de bouwondernemers echt tevreden over de (financiële) toestand van het eigen bedrijf. In maart was dat nog de helft en midden vorig jaar nog 60%.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten