Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vlaams-Nederlandse zonnecel is efficiënter en flexibel

Onderzoekers van het Vlaams-Nederlandse Solliance Solar Research hebben een nieuw efficiëntie-record van 23% behaald met een flexibele zonnecel die cigs (koper-indium-gallium-selenide) en perovskiet combineert. Soliance Solar Research is een onderzoeksinstelling van het Leuvense onderzoeksinstituut imec, het Nederlandse TNO en het Energie Onderzoekscentrum Nederland. 

Vlaams-Nederlandse zonnecel is efficiënter en flexibel
Het gaat om een combinatie van twee dunne-film solar technologieën, namelijk een semi-transparante zonnecel van perovskiet bovenop een cel van cigs. Beide cellen zijn complementair: elk materiaal absorbeert een ander deel van het zonlicht. De ene cel gebruikt en zet om wat de andere laat liggen. Voor het project gebruiken de onderzoekers een cigs-basiscel van de MiaSolé Hi-Tech Corp, een onderneming uit Santa Clara in Californië.
 
Perovskiet is al lang een veelbelovend materiaal voor zonnecellen, maar raakte tot nog toe niet uit het ontwikkelingslabo. Het wordt al enkele jaren gebruikt om veel betere zonnecellen te maken, al dan niet in combinatie met andere lagen om zo veel mogelijk energie uit zonlicht te halen. Omdat perovskiet het zichtbare deel van het zonlicht absorbeert, is het de ideale partner voor zonnecellen die dat deel van het spectrum links laten liggen.
 
Het Leuvense imec stelde een jaar geleden al een zonnecel voor die perovskiet en silicium combineert en daarmee een efficiëntie van 27,1% haalde, evenals een perovskiet-cigs-cel die 24,6% efficiëntie liet optekenen. Dat is weliswaar nog beter dan wat Solliance Solar Research nu presteert, maar bij die laatste gaat het om flexibele cellen.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten