Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vlaamse regering investeert in culturele infrastructuur

Vlaams minister-president Jan Jambon, tevens bevoegd voor Cultuur, presenteerde zijn beleidsnota voor de periode 2019-2024. Investeren in culturele infrastructuur is een absolute prioriteit. Door diverse grote bouwwerven aan te pakken, wil Jambon I een duidelijk verschil maken. Er komt een inventarisatie van alle culturele infrastructuur in Vlaanderen om een overzicht te krijgen van de toestand van de gebouwen. Een aantal projecten en musea mogen rekenen op investeringssubsidies.

Vlaamse regering investeert in culturele infrastructuur Gaasbeek
De toestand van de culturele infrastructuur in Vlaanderen is erg wisselvallig. Heel wat gebouwen dateren uit de jaren ‘70 en ’80 van de vorige eeuw en kunnen moeilijk tegemoet komen aan de veranderende ruimtevragen vanuit de sector. Ook aan de huidige eisen inzake energieprestaties, integrale toegankelijkheid, gebouw- en realisatietechnieken en (brand)veiligheid wordt vaak niet voldaan. Niet zelden gaat het om historisch waardevolle of beschermde infrastructuur, wat ingrijpen soms moeilijk maakt. 
 
Er komt een grondig onderzoek naar de architecturale behoeftes op het vlak van de functionaliteiten en energiebesparende maatregelen. Het hele cultuurinfrastructurele landschap wordt geïnventariseerd. Bestaande informatie wordt samengebracht, aangevuld en (gedeeltelijk) gedigitaliseerd in een databank van zowel gesubsidieerde als niet-gesubsidieerde infrastructuur, met een beperkte set relevante gegevens.

Meerwaarde

Nieuwe projectaanvragen voor het ondersteunen van grote culturele infrastructuur van uitzonderlijke omvang zullen worden getoetst op de inhoudelijke meerwaarde voor het landschap, het draagvlak en de financiële haalbaarheid. Jambon werkt tevens aan een masterplan voor het beheer, het onderhoud en het (toekomstige) gebruik van de eigen cultuurinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap. Met dit masterplan worden ook de engagementen inzake energiebesparing zoals geformuleerd door de Vlaamse regering onderschreven.
 
Via de overgedragen provinciale middelen zal de Vlaamse regering investeringssubsidies verlenen aan de stad Antwerpen (de Arenbergschouwburg, het nieuwe museum voor diamant, juwelen en zilver  (DIVA) en het Fotomuseum Antwerpen (FOMU), de stad Gent (Caermersklooster), de stad Hasselt (Bibliotheek Hasselt Limburg) en de stad Tongeren (Gallo-Romeins Museum).

Schouwburg

Voor de Gentse operasite wordt, na overleg en samenwerking met de stad Gent als eigenaar en het opstellen van een masterplan, gestart met de renovatie en de restauratie. Hetzelfde gebeurt met de Bourlaschouwburg in Antwerpen waar de Vlaamse regering samen met de stad Antwerpen een hedendaagse schouwburg op internationaal niveau wil realiseren zonder afbreuk te doen aan de historische context en de erfgoedwaarde. Ook met de stad Brugge wordt samengewerkt om de plannen voor de vernieuwde museumsite in de binnenstad te realiseren.
 
Zodra de federale regering gevormd is start Vlaanderen met de onderhandelingen voor de overdracht van het Amerikaans Theater met als doel de creatie van een nieuwe Vlaamse culturele pool. Na de  overdracht zal de coördinatie van dit project gebeuren door de Ancienne Belgique. Het gebouw zal gerenoveerd moeten worden, een project dat wordt geraamd op 34 miljoen €.

Kaaitheater

De vernieuwingswerken aan het Kunstencentrum Stuk in Leuven worden voortgezet. Via het Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI) wordt ook geïnvesteerd in de eigen cultuurinfrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap In 2021 zal het ontwerp voor de bouw van een tweede zaal en de renovatie van de Grote Zaal met geautomatiseerde theatertrekken van het Kaaitheater afgerond worden, waarna ook hier wordt begonnen met de bouwwerken.
 
Tevens zal de grondige renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) worden afgerond, gevolgd door de opening van het vernieuwde museum. Om de internationale ambities van het KMSKA waar te maken zal de Vlaamse regering na de heropening ook extra investeren in de werking van dit museum. Het KMSKA is het grootste en belangrijkste museum onder de voogdij van de Vlaamse Gemeenschap.

M HKA

Het traject met het oog op de realisatie van een nieuw Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) op de site Zuidersluis/Hof van Beroep in Antwerpen wordt voortgezet. Tijdens deze regeerperiode wil Jan Janbom de nodige stappen zetten om tegen het einde van de regeerperiode ook effectief aan het bouwen te zijn. De nieuwbouw zal na de voorlopige oplevering overgedragen worden aan de Vlaamse overheid.
 
Het Kasteel van Gaasbeek zal in het najaar van 2020 de deuren sluiten omwille van de werkzaamheden in het kader van het masterplan infrastructuur. Tijdens deze sluitingsperiode worden de gerestaureerde historische gebouwen en het nieuwe onthaalgebouw gefaseerd geopend. 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten