Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vlaanderen investeert 32 miljoen € in groene verwarmingsprojecten

Vlaanderen gaat meer investeren in groene warmte, restwarmte en energie-efficiënte stadsverwarming. Via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) wordt een projectoproep gelanceerd. Initiatiefnemers die restwarmte inzetten, groene warmte of koude gaan produceren of een energie-efficiënte stadsverwarming willen aanleggen, komen in aanmerking voor steun. Hiervoor is 32 miljoen € voorzien.  

Vlaanderen investeert 32 miljoen € in groene verwarmingsprojecten

Sinds 2020 maakt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir twee calls per jaar mogelijk, zodat projecten sneller uitgerold kunnen worden. “Deze keer heeft de call een enorm groot budget. Het is de laatste kans om gebruik te maken van steun van Europa in het kader van het Relanceplan Vlaamse Veerkracht. Ik hoop dan ook dat we deze 32 miljoen € volledig mee kunnen investeren in ambitieuze klimaatvriendelijke warmteprojecten en een versnelde afbouw van het verbruik van aardgas en stookolie”, aldus Demir.

Een aanvraag indienen kan vanaf 2 mei tot en met 16 mei 2022 via de website van het VEKA. De aanvragen worden gerangschikt volgens hun CO2-besparing en het gevraagde steunpercentage. De projecten met de grootste klimaatwinst en de laagste steunvraag, krijgen de hoogste score. Het project met de hoogste score krijgt als eerste steun en vervolgens komen de andere projecten aan bod in volgorde van hun score, tot het totale budget is opgebruikt.

De oproep is één van de maatregelen uit het Warmteplan 2025 om de omslag te maken naar meer duurzame warmte. In het najaar zal het VEKA opnieuw een call openstellen, met een beschikbaar budget van (onder voorbehoud) 10 miljoen €.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten