Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vlucht vooruit voor houten gevelbekleding

De brandveiligheidsnormen voor gevelbekleding worden steeds strenger. Woodstoxx neemt de vlucht vooruit. Hun houten gevelbekleding voldoet nu al aan de strengere brandeisen.

BKBC (71)
Woodstoxx

Er wordt terecht steeds meer ingezet op brandveiligheid en preventie. Onder het motto 'beter voorkomen dan genezen' worden gevelbekledingen onder de loep genomen om brandvoortplanting via de gevel te beperken en bewoners ruimschoots de tijd te geven om te evacueren bij een brand. 

Door de nieuwe wetgeving die nu op tafel ligt, zal het voor producenten van (thermisch) behandelde houten gevelbekleding niet meer mogelijk zijn om beroep te doen op de CWFT-tabel. Dat is een gestandaardiseerde oplossing om houten gevelbekleding onder bepaalde voorwaarden conform te verklaren aan de brandreactieklasse D-s2,d0. De wijziging in de tabel zal enkel nog rekening houden met onbehandeld hout. Producenten van behandelde houten gevelbekleding zullen bijgevolg zelf de brandveiligheid moeten kunnen aantonen. 

Daarom bedacht Woodstoxx nu al een innovatieve, en intussen gepatenteerde, brandbehandeling. Ze wordt toegepast op profileringen en kleuringen op de populaire houtsoort abechi. 

"In combinatie met onze zelfontwikkelde gevelopbouw hebben we de strengere brandtests uitgevoerd om te voldoen aan de brandreactieklasse B”, aldus Robbert Desmet, CEO van Woodstoxx. “Daardoor voldoen alle nieuwe uitgevoerde houten gevels in zowel middelhoog- als laagbouw nu al aan de strengere Europese regels die er binnenkort aankomen.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten