Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Vochtproblemen vragen om nuchter onderzoek

Weinig problemen in woningen zijn zo hardnekkig en geldverslindend als vochtproblemen. Definitief afrekenen met vochtoverlast en -schade is het doel van bouwpatholoog en docent Bouwfysica Eddy Cruysberghs. In de opleiding ‘Vochtbeheersing tegen 2021’ worden de problemen met vocht in woningen en passende oplossingen behandeld.

vochtproblemen1

In de eerste opleiding in een aanbod van drie opeenvolgende opleidingen (“Isolatie, vocht en bouwknopen” en “Appartementen, schade en gevolgen”) komen onderwerpen aan bod zoals dauwpuntcondensatie, dampdruk, bouwfysica, problemen herkennen en oplossingen. De opleiding is onderbouwd met duidelijke foto’s, professionele uitleg en praktijkervaring waardoor deze tech­nische termen voor iedereen duidelijk worden.

Humida

Met een juiste onderzoeksmethode kan je steeds aantonen waar de fouten in een gebouw zich bevinden. Het expertisekantoor Humida bvba uit Ham, met 14 experts geleid door Eddy Cruysberghs, gebruikt deze kennis om klanten voort te helpen in België, Nederland en de rest van Europa. Humida is een onafhankelijk bureau waardoor de klanten steeds weten waar ze aan toe zijn, zonder aandacht voor de verkoop van producten of verdere diensten.

Werkwijze

Bij een onderzoek naar de oorzaak van een vochtprobleem worden eerst alle gegevens nagegaan. Ruwbouwfoto’s kunnen hierin verhelderend zijn, aangezien plannen en bouwtekeningen vaak niet overeenstemmen met de realiteit. De expert gaat ter plaatse, bekijkt de situatie en doet de vereiste vochtmetingen. Indien nodig kunnen er (water)monsters genomen worden die geanalyseerd worden door Fula, het zusterbedrijf van Humida. Door deze analyse kan precies aangeduid worden welk soort water (grondwater, regenwater, huishoudelijk afvalwater, septisch water, …) in het spel is.

Wanneer de expert alle observaties en meetresultaten heeft verzameld, wordt een gepast advies voorgesteld, al dan niet in de vorm van een verslag.

Meest voorkomende problemen

Veel te vaak worden vochtproblemen in woningen toegeschreven aan bewonersgedrag: men zegt dat er te veel gewassen, gestreken, gekookt, … wordt en te weinig verlucht en dat zo vocht en schimmelproblemen ontstaan. Wanneer evenwel gekeken wordt naar de echte, onderliggende oorzaak van het probleem blijkt er steeds een andere oorzaak te zijn dan “bewonersgedrag”.

Ditzelfde probleem komt ook zeer vaak voor met “opstijgend vocht”. Als oorzaak van de problemen wordt naar opstijgend vocht verwezen, waarvoor dure injecties als oplossing geboden worden. Wanneer echter een grondig onderzoek uitgevoerd wordt, worden steeds andere oorzaken ontdekt.

Enkele van deze veel voorkomende oorzaken van vochtproblemen zijn lekkende aan- of afvoerleidingen, een te hoge dampdruk door niet-verluchte (kruip)kelders, waterinfiltraties door een gebrekkige maaivelddichting of lekken in daken.

Weetjes

  • De bouwfysica beweert dat alles in evenwicht wil blijven.
  • In een appartementsgebouw kan het bovenste appartement zware vocht- en schimmelproblemen vertonen die afkomstig zijn van de hoge dampdruk vanuit de (kruip)kelder.
  • Bij spouwmuurisolatie wordt vaak geen rekening gehouden met de vochtgevoeligheid van het isolatiemateriaal, met alle gevolgen van dien. Natte isolatie isoleert niet of nauwelijks.
  • Door vochtproblemen in woningen op te lossen kan je tot 30% op je verwarmingskosten besparen.
     
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten