Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Waterinfiltratie ter hoogte van de aansluiting tussen een plat dak en een opgaande spouwmuur

Dit artikel beschrijft het probleem van de bevochtiging van een verlaagd plafond dat zich boven de aansluiting tussen een plat dak en een opgaande spouwmuur bevindt en onderzoekt de oorzaken ervan. Er worden ook enkele herstellingsmaatregelen en preventieadviezen voorgesteld.

Gevelmuur achteraan die aangesloten is op een plat dak.

BKBC - 2024-12-02T114225.667
Buidwise

Context en beschrijving van het probleem

Het gaat hier om een eengezinswoning waarvan de verdiepingsmuur (spouwmuur) aangesloten is op een plat dak. Deze gevelmuur heeft een zuidwestelijke oriëntatie.

Vanaf de constructie van het gebouw wordt er bij slecht weer een bevochtiging van het verlaagde plafond in de onderliggende ruimten opgetekend.

Het spouwmembraan is enkele centimeters te kort, omdat het niet tot aan het zichtvlak van het gevelmetselwerk komt.

BKBC - 2024-12-02T114250.427
Buidwise

Onderzoek van de schade

Uit een sondering aan de voet van de spouwmuur is gebleken dat het spouwmembraan enkele centimeters te kort is, omdat het niet tot aan het gevelmetselwerk komt. De opstand van het afdichtingsmembraan van het platte dak overlapt de eerste rij bakstenen, zonder in de voeg ingewerkt te zijn.


Indirecte aansluiting tussen een plat dak en een spouwmuur. 1. Open stootvoegen 2. Loden slab (voetlood) (ruwbouw) 3. Opstand van de dakafdichting (≥ 150 mm) 4. Ballastlaag 5. Dakafdichting 6. Thermische isolatie (waarvan de dikte afgestemd dient te worden op de geldende thermische regelgeving) 7. Dampscherm (zie TV 215, hoofdstuk 6) 8. Hellingslaag 9. Thermische snede om de koudebrug te vermijden 10. Spouwmembraan, al dan niet ingewerkt in het dragende metselwerk

BKBC - 2024-12-02T114305.769
Buildwise

Oorzaken van de schade

De blootstelling van de verdiepingsmuur aan slagregen en het feit dat het spouwmembraan enkele centimeters te kort is, omdat het niet tot aan het zichtvlak van het gevelmetselwerk komt, liggen aan de grondslag van de vastgestelde waterinfiltraties.

Bij gevels die blootstaan aan slagregen kan er een aanzienlijke hoeveelheid water in het gevelmetselwerk binnendringen. Het feit dat de continuïteit met de opstand van de afdichting van het platte dak niet verzekerd is, zorgt ervoor dat het water dat binnendringt in de spouw kan wegvloeien naar de binnenzijde van het gebouw.

Mogelijke oplossingen

De continuïteit tussen het spouwdraineringsmembraan en de opstand van de dakafdichting moet hersteld worden. Een oplossing bestaat erin om het gevelmetselwerk gedeeltelijk te onderkappen in opeenvolgende stroken teneinde te kunnen overgaan tot de correcte herplaatsing van een nieuw draineringsmembraan. Dit membraan moet zodanig geplaatst worden dat de continuïteit met de opstand van de afdichting van het platte dak gewaarborgd is.

Indien het gevelmetselwerk niet gedeeltelijk onderkapt kan worden zoals hiervoor beschreven werd, dan kan men eventueel overwegen om hier een nieuwe waterdichte afwerkingslaag (bepleistering, bebording ...) op aan te brengen of om over te gaan tot een waterwerende behandeling op het gevelmetselwerk. Deze laatste oplossing biedt echter niet alle garanties.

Ononderbroken aansluiting tussen een plat dak en een spouwmuur. 1. Open stootvoegen 2. Metalen slab 3. Opstand van de dakafdichting (≥ 150 mm) 4. Ballastlaag 5. Dakafdichting 6. Thermische isolatie (waarvan de dikte afgestemd dient te worden op de geldende thermische regelgeving) 7. Dampscherm (zie TV 215, hoofdstuk 6) 8. Hellingslaag 9. Thermische snede om de koudebrug te vermijden 10. Spouwmembraan, al dan niet ingewerkt in het dragende metselwerk

BKBC - 2024-12-02T114323.779
Buildwise

Preventieve maatregelen

Om dit probleem van plaatselijke waterinfiltratie ter hoogte van de aansluiting tussen een spouwmuur en een plat dak te verhelpen, moet de aansluiting uitgevoerd worden overeenkomstig de aanbevelingen uit de TV 244 en de TV 264.


Samenvatting van de Bouwgebreken-fiche nr. 102 van Buildwise. Enkel het originele Buildwise-document geldt als referentie.

Eerste hulp bij vochtproblemen

Dit jaar was het bijzonder nat en vochtig in België. Hierdoor is het aantal vochtproblemen in gebouwen aanzienlijk toegenomen. Om je te helpen deze problemen in je muren, gevels en kelders op te lossen, heeft Buildwise alle tools, adviezen en technische oplossingen die je nodig hebt op één plaats samengebracht.

Of het nu gaat om opstijgend vocht, hygroscopische zouten of infiltraties, ontdek hoe je je gebouwen doeltreffend kunt behandelen om hun duurzaamheid te garanderen. Bezoek onze website (https://buildwise.direct/vochtproblemen-kelder-gevels-campagne) om toegang te krijgen tot video’s, praktische artikels, bouwdetails en Technische Voorlichtingen om je te ondersteunen in elke fase van je projecten.


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten