Wetenschappers ontwikkelen slimme muur
Amerikaanse wetenschappers hebben een manier ontdekt om muren slim te maken met behulp van geleidende verf. De slimme muur kan werken als een aanraakpaneel of als een elektromagnetische sensor die reageert op elektronische apparaten. De Wall++ wordt met speciale geleidende verf eerst verdeeld in kleine vakjes die als geleiders dienen. Daarna wordt een sensor geplaatst en vervolgens kan de muur met gewone verf overschilderd worden.
De slimme muur kan werken als een reusachtig aanraakscherm dat je met je vingers kan bedienen. Zodra je de muur op een bepaalde plaats aanraakt, detecteert hij een verstoring van zijn elektrostatisch veld. Daarnaast kan de muur ook dienst doen als een elektromagnetische sensor die reageert op handelingen van elektronische apparaten. Zo kan de muur bijvoorbeeld detecteren wanneer je de televisie aanzet en daaraan een automatische actie koppelen zoals de lichten dimmen.
“Muren zijn doorgaans de grootste oppervlaktes in een ruimte, en toch worden ze voor niet veel anders gebruikt dan voor het indelen van kamers of voor het ophangen van schilderijen of fotokaders. Met de opkomst van het Internet of Things (IoT) en computers die overal in ons leven aanwezig zijn, is het een aanlokkelijke gedachte dat muren een meer actieve rol in ons werk- en vrijetijdsleven kunnen spelen”, verklaart assistent-professor Chris Harrison van de Carnegie Mellon University uit Pittsburgh die de muur samen met Disney Research ontwikkelde.
De Wall++ is voorlopig nog geen afgewerkt product. De wetenschappers onderzoeken momenteel methodes om de slimme muur te optimaliseren voor energieverbruik. Ze willen ook nog een betere installatiemethode ontwikkelen voor het plaatsen van de sensor.