Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouw en afwerking

Zwembaden blijven populair, maar worden doordachter gekozen

Aangezien tropische zomers in ons land eerder regel dan uitzondering zullen worden, rijst de vraag of iedereen binnenkort de trotse bezitter van een eigen zwembad zal zijn. Volgens drie gereputeerde zwembadbouwers zal het zo’n vaart niet lopen. Hoewel een grotere groep van de bevolking de investering aankan, blijven zwembaden nog steeds een luxeproduct. Wie zijn tuin toch omtovert tot een zwemparadijs, kiest wel steeds vaker voor duurzaamheid en personalisatie.

LPW-Pools_LP12-Pearl-Grey_Covrex-Classic-Steel-Grey_Xanas-counter-current-(15)

Volgens de Belgische Federatie van Zwembad- en Wellnessprofessionals zit de verkoop van zwembaden in dalende lijn na een aanzienlijke stijging tijdens Covid-19. In maart 2022 verspreidde de federatie een persbericht dat ze een afname van 15% verwachtte. Of dit ook realiteit is geworden, werd niet gecommuniceerd. Bij onze geïnterviewden lopen de meningen uiteen. Bavo Nachtergaele, bedrijfsleider van Willy Naessens Swimming Pools beaamt dat de markt inderdaad in dalende lijn zit. “Vooral de stijgende prijzen van grondstoffen, energie en man/vrouwkracht duwen de verkoop naar beneden. Niettemin zijn zwembaden in het bereik van een grotere bevolkingsgroep gekomen. Het is zeker niet meer uitsluitend een hebbeding voor de superrijken, alhoewel onze klanten toch meestal de eigenaar van een grote villa en tuin zijn. Opmerkelijk is dat er minder zwembaden worden verkocht, maar dat de bedragen groter worden. De klanten vragen een luxueuzere afwerking, uitvoeringen met een beweegbare bodem, een binnenbekleding met mooie tegels…” Ook LPW Pools klinkt positief. Managing director Antoon Boeykens: “Na de corona-boost is er zeker een normalisatie aan de gang, maar structureel blijven we een gezonde groei noteren in vergelijking met het laatste ‘normale’ jaar 2019. In het eerste kwartaal van 2023 steeg onze verkoop alvast ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Wellicht heeft Batibouw daar iets mee te maken, samen met het feit dat we nog geen prijsverhoging hebben doorgevoerd.” Piet Andries, bestuurder van inox HQ Pools: “Wij merken dat er vooral gerichter wordt gekocht. Onze klanten kiezen voor de duurzame investering in roestvrij stalen zwembaden, en daarmee ook de zekerheid om zonder zorgen kwalitatief zwemplezier te ervaren.”

Duurzamer op vele vlakken

Waar de zwembaden duurder worden, zouden de exploitatie- en onderhoudskosten afnemen. Antoon Boeykens: “Actief overwinteren is de norm geworden. Ook buiten het seizoen blijft de filter draaien, weliswaar maar gedurende twee uur. Zo hoeft geen water te worden verwijderd en bijgevuld. Dit maakt al snel een verschil van 33 m³, wat overeenkomt met het gemiddelde  jaarverbruik van de Vlaming. Automatische dosering zorgt dan weer voor minder verbruik van reinigingsproducten. Er wordt steeds vaker met energiezuinige leds verlicht in plaats van halogeenlampen. Maar de grootste kostenbesparing zit in de verwarming die in toenemende mate met warmtepompen gebeurt, vaak ook aangedreven door zonnepanelen die via intelligente domotica worden ingeschakeld bij voldoende zonlicht.” Dat wordt ook beaamd door Bavo Nachtergaele: “Wij motiveren onze klanten om te kiezen voor CO2-neutrale zwembaden die met warmtepompen worden verwarmd en waarbij ook het hemelwater in een buffertank wordt gerecupereerd. Bovendien hebben ze nu ook de keuze om deze zwembaden van een isolerende en zoncapterende afdekking te voorzien.” Piet Andries komt terug op de grote voordelen van inox zwembaden. “Deze zijn super onderhoudsvriendelijk omdat algen en andere bacteriën zich moeilijk aan de oppervlakten kunnen hechten. Inox is bovendien een uiterst duurzaam en slijtvast materiaal dat ongevoelig is aan de verschillende weersomstandigheden. Dergelijke zwembaden zijn ook ecologisch omdat ze isolerend zijn. Ze kunnen de warmte van het water dus langer vasthouden, waardoor het energieverbruik afneemt.”

Vernieuwing alom

Nieuwe technieken, vormen, technologieën en materialen spelen alvast een hoofdrol in de huidige en toekomstige zwembaden. Antoon Boeykens: “Dertig jaar geleden waren bijna alle ingebouwde types  betonnen kuipen, terwijl de monoblok uitvoeringen nu furore maken. De laatste jaren zien we ook een sterke opkomst van polypropyleen zwembaden. Deze laten toe om een vrije maatvoering te combineren met zeer snelle plaatsingstermijnen en een hoge kwaliteit. Verder winnen de lange, smalle uitvoeringen sterk aan populariteit. Niet verwonderlijk, want deze ogen strak én bieden de mogelijkheid om te sporten. In dit kader zien we trouwens ook de felle opkomst van de tegenstroomsystemen. Tenslotte is de vraag naar ‘personalisatie’ frappant: een zwembad wordt als het verlengde van de woning beschouwd en moet de identiteit van de bewoners weerspiegelen.” Bavo Nachtergaele: “Hoewel de toepassing van andere materialen inderdaad toeneemt, blijven wij zweren bij beton. De levensduur, sterkte en waterdichtheid van een betonnen zwembad valt volgens ons niet te evenaren.”

Meer, kleiner, duurzamer

Volgens de geïnterviewden gaan de zwembaden alvast een rooskleurige toekomst tegemoet. Piet Andries: “Door het gejaagde leven willen mensen in hun onmiddellijke omgeving volle ontspanning vinden. Zwembaden zijn daartoe een ideale oplossing omdat ze zowel in de stad als op het platteland hun toepassing vinden. Aangezien een inox zwembad steeds volledig naar wens en op maat wordt vervaardigd – in de werkplaats of ter plaatse bij de klant – zijn er geen beperkingen meer op het vlak van uitvoering.” Antoon Boeykens: “Omdat zwembaden in het bereik van gewone gezinnen komen, gaan we ervan uit dat er steeds meer exemplaren zullen worden geïnvesteerd. Weliswaar gaan het kleinere uitvoeringen zijn omdat we evolueren naar een woonpatrimonium waarbij de tuinoppervlakte vrij beperkt zal zijn. Hierbij zal duurzaamheid nog een belangrijker keuzecriterium worden dan het nu al is, en dit zowel op het vlak van materialen als onderhoud en verwarming. In dit opzicht denk ik dat de tegenstroomsystemen furore zullen maken, zeker nu er steeds meer belang aan een gezond en sportief leven wordt gehecht.”

Binnen versus buiten

Het mooie toekomstbeeld geldt weliswaar voornamelijk voor de buitenzwembaden. Ondanks het grillige weer in België blijken er niet zo gigantisch veel binnenzwembaden te worden aangelegd. “Het grootste deel van de inox uitvoeringen wordt buiten geïnstalleerd. Wel zijn er bepaalde partijen die eerder voor een binnenzwembad kiezen, zoals de hotel- en wellness sector of openbare instanties", aldus Piet Andries. “Ook wij zien meer buiten- dan binnenbaden”, vertelt Antoon Boeykens. “Dit komt deels door de aard van ons product: de kuip wordt in zijn geheel op de werf geleverd. Maar de verandering van het klimaat speelt eveneens een belangrijke rol in dit verhaal: het zwemseizoen wordt langer, waardoor een buitenzwembad alsmaar interessanter wordt.” “Een binnenzwembad is ook heel wat duurder omdat er een bovenbouw, een ontvochtigingsinstallatie, verwarming van het lokaal… nodig is,” vult Bavo Nachtergaele aan. “Wat niet betekent dat er geen markt voor binnenzwembaden is, integendeel, we hebben al meerdere mooie realisaties opgeleverd.” 

Enkele cijfers van de BFZW (2022)

  • Een buitenzwembad kost gemiddeld tussen de 50 en 70.000 euro (excl. btw).
  • Kuipzwembaden zijn goed voor 61% van de verkoop, gevolgd door betonnen uitvoeringen (27%). Types uit inox, hout en PPC (polypropyleen copolymeer) vertegenwoordigen 12% van de markt.
  • Volgens een marktonderzoek met iVOX zou 9 op de 10 zwembadeigenaars tevreden zijn met hun aankoop.
  • 34% ondervindt wel eens problemen. Meestal gaat het over de waterzuivering (36%), de waterdichtheid (26%) en de zwembadverwarming (21%). 
  • 6 op de 10 eigenaars verwarmt het zwembad met een warmtepomp – 43% combineert dat ook met zonnepanelen.
  • 40% beveiligt het zwembad met een lamellenrolluik.

Een inox zwembad is uiterst gebruiksvriendelijk omdat algen en bacteriën zich moeilijk aan de oppervlakten kunnen vasthechten.

IMG_2288

Inox is een uiterst duurzaam en slijtvast materiaal dat ongevoelig is aan de verschillende weersomstandigheden.

4277536E

Zwembaden in kunststof worden in hun geheel naar de werf getransporteerd.

LPW-Pools-monoblok-zwembad-in-productiehall
De geïnterviewden

Willy Naessens Swimming Pools specialiseert zich in de bouw, het onderhoud en de renovatie van binnen- en buitenzwembaden (ook publieke zwembaden) in beton. 

LPW Pools maakt deel uit van TSPH ‘the swimming pool hub’, een internationale bedrijvengroep actief in zeven Europese landen. LPW Pools legt de focus op duurzame monoblokzwembaden in vinylester. 

HQ Pools is een Belgische fabrikant van luxe inox zwembaden en spa’s op wens en maat van de klant, en dit gemaakt met een high-end afwerking. 

Mensen kiezen steeds vaker voor smallere en langere zwembaden.

LPW-Pools_-La-Plage-11-Pearl-Grey_Covrex-Staalgrijs-(2)

Willy Naessens Swimming Pools zweert nog steeds bij beton als ideale uitvoeringsmateriaal voor zwembaden.

10
LP12-Pearl-Grey_Transport-(42)

In België worden minder binnenzwembaden geïnstalleerd, maar er is wel een markt voor.

14
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten