Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

130 miljoen € voor sociaal wonen

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) lanceert een nieuwe Constructieve Benadering Overheidsopdrachten-procedure (CBO). Via een CBO kunnen private initiatiefnemers sociale woningen bouwen. CBO2020 werd op 1 oktober gepubliceerd via e-Procurement. Private initiatiefnemers kunnen tegen 12 februari 2021 hun kandidatuur indienen.

130 miljoen € voor sociaal wonen
Voor deze procedure voorziet de VMSW 130 miljoen € en geeft ze private initiatiefnemers meer tijd om hun kandidatuur voor te bereiden. Bij veel interesse uit de bouwsector voorziet de minister van Wonen, Matthias Diependaele, 50 miljoen € extra voor deze procedure.
 
De VMSW publiceerde dit jaar haar CBO-procedure vroeger, waardoor private initiatiefnemers meer tijd hebben om hun kandidatuur uit te werken. De VMSW wil hiermee private initiatiefnemers extra stimuleren om deel te nemen. Het budget bedraagt 130 miljoen €: 100 miljoen € voor sociale huurwoningen, 30 miljoen € voor sociale koopwoningen.
 
“De nood aan sociale woningen blijft erg hoog. Tegelijkertijd krijgen we signalen uit de bouwsector dat corona een zware impact op hen heeft. Via CBO verbinden we beide noden. De private sector draagt bij aan extra sociale woningen, waardoor we meer mensen aan een betaalbare, kwalitatieve woning kunnen helpen,” vertelt Bart Velleman, afdelingshoofd projecten bij de VMSW.
 
"Deze nieuwe CBO-procedure past ook in het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse regering. Daarom is er een extra 50 miljoen € beschikbaar bovenop de huidige 130 miljoen € als deze procedure op veel inschrijvingen kan rekenen. We hopen dus op een grote interesse van de bouwsector om zo extra sociale woningen te kunnen realiseren”, zegt Matthias Diependaele, minister van Wonen.
 
In tegenstelling tot de gewone procedure voor het realiseren van sociale woningen, zorgt binnen de CBO-procedure de aanbieder (de aannemer, bouwpromotor, projectontwikkelaar ,…) zelf voor het ontwerp (conform de bestekken van de sociale woningbouw) en brengt die zelf ook de gronden in.
 
Deze aanpak heeft zowel voor de sociale huisvestingsmaatschappijen als voor de private sector een aantal voordelen. Via de CBO-formule kan immers tijd worden gewonnen omdat de sociale huisvestingsmaatschappijen geen bijkomende gronden moeten verwerven en ook omdat de private sector op basis van de technische bestekken zelf een ontwerp kan maken.
 
Het gaat om een geschikt instrument om een relancebeleid te voeren en tegelijkertijd op korte termijn te zorgen voor een extra aanbod aan sociale huur- en koopwoningen.
 
Projectontwikkelaars en aannemers en ontwikkelaars kunnen voorstellen indienen op locaties in heel Vlaanderen. 68 van de 88 sociale huisvestingsmaatschappijen stellen immers (delen van) hun werkingsgebied beschikbaar voor deze CBO-procedure.
 
De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) reageert tevreden op de beslissing om extra geld te investeren in sociale woningbouw en noemt de relancemaatregel een hefboom om op korte termijn broodnodige werven te creëren voor de bouwbedrijven in Vlaanderen.
Volgens de VCB is de vraag naar zo’n gerichte maatregel groot in de bouwsector. Het versnellen van de CBO-procedure en het op regelmatige tijdstippen voortzetten van de oproepen, geeft bouwbedrijven ook de kans om zich gedegen voor te bereiden. Bovendien gaat het om een eerste, positieve stap om de markt te helpen stabiliseren. 

“Gegeven de huidige daling in de orderboeken van heel wat woningbouwers is dit het juiste moment om te voorzien in extra middelen voor deze formule. Het optrekken van de budgettaire middelen voor de CBO-formule is een goede eerste stap binnen het relancebeleid. Bovendien gaat het om een eerste, positieve stap om de markt te helpen stabiliseren. 

“Gegeven de huidige daling in de orderboeken van heel wat woningbouwers is dit het juiste moment om te voorzien in extra middelen voor deze formule. Het optrekken van de budgettaire middelen voor de CBO-formule is een goede eerste stap binnen het relancebeleid. Bovendien

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten