Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

142 nieuwe studentenkamers in Leuvense Bondgenotenlaan

Aan de Bondgenotenlaan in Leuven verrijst binnenkort een nieuw studentenhuisvestingsproject met 142 studio’s en kamers. Het stadsbestuur heeft projectontwikkelaar Dyls daarvoor zopas de omgevingsvergunning verleend. De eerste werken starten deze maand. Zonder tegenslagen kunnen de eerste studenten eind 2023 terecht in het nieuwe complex. Dat krijgt de naam YOU en bestaat uit drie gebouwen die elk aan een andere straat liggen, maar wel met elkaar verbonden zijn via een groen binnengebied. Het project komt tot stand in samenwerking met Qrf.

142 nieuwe studentenkamers in Leuvense Bondgenotenlaan (1)
Leuven staat bekend als de oudste en grootste universiteitsstad van de Lage Landen. Elk academiejaar zakken meer dan 55.000 studenten af naar de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Volgens recent onderzoek van Diggit Studentlife en adviesbureau Stadim zal het aantal studenten in Leuven tegen 2030 met nog eens 28% stijgen. Dat is goed nieuws voor de universiteit, maar de huisvestingsmarkt in de stad komt daardoor wel onder druk te staan.
 
De KU Leuven en het stadsbestuur koesteren daarom plannen om de komende jaren liefst 3.000 studentenkoten bij te bouwen. Die zullen vooral buiten het stadscentrum verrijzen, want in de binnenstad is geen plaats meer voor nieuwe projecten. YOU wordt dus één van de laatste grote studentenhuisvestingsprojecten in het centrum van de stad. 
 
“Er komen de volgende jaren niet alleen veel nieuwe studenten bij in Leuven, maar door de strengere regelgeving voor studentenhuisvesting zal het aanbod van studentenkamers op de Leuvense huurmarkt ook eerder dalen dan stijgen. Daarom spelen we in op de vraag van de stad om meer kwalitatieve studentenkamers te bouwen. Met het project YOU zorgen we voor 142 hoogwaardige studio’s en kamers voor studenten en dat in het hartje van de stad”, vertelt Dominique Van Etterijk, managing director van Dyls.
 
Dyls is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in residentieel, commercieel en investeringsvastgoed. Als aannemer van de eigen projecten staat de onderneming ook in voor de totale realisatie en worden de projecten rechtstreeks aan de koper aangeboden. Het bedrijf is geen onbekende in de stad. Eerder realiseerde Dyls reeds met succes nieuwbouwprojecten zoals Sky One, ACE en Woods in het centrum.
 
YOU, waarvoor Dyls samenwerkt met POLO Architects, komt in de schaduw van de universiteitsbibliotheek te liggen en bestaat uit drie gebouwen die met elkaar verbonden zijn via een groen binnengebied. De gebouwen liggen respectievelijk aan de Bogaardenstraat, de Koning Leopold I-straat en de Bondgenotenlaan, dé belangrijkste winkelstraat van Leuven. Het gebouw aan de Bondgenotenlaan zal ook enkele winkels huisvesten.
 
Studentenhotspot
 
De gebouwen, die elk een eigen identiteit krijgen door het gebruik van andere gevelstenen, zijn voorzien van alle comfort en uitgebreide faciliteiten, zoals een ondergrondse parkeergarage, fietsenstallingen en een gemeenschappelijke keuken en ontmoetingsruimte. Alle studio’s en kamers krijgen vast meubilair en een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet. In het groene binnengebied kunnen studenten tot rust komen en zich even terugtrekken uit het drukke Leuvense stadsleven.
 
“YOU heeft alles om dé nieuwe studentenhotspot van Leuven te worden. Het project is trouwens niet alleen interessant voor studenten, maar ook voor investeerders. YOU verrijst op een absolute toplocatie in de stad en de vraag naar kwalitatieve studentenkamers is in Leuven ook groter dan het aanbod. De huur- en koopprijzen van studentenkamers zullen de komende jaren ook nog verder stijgen, het moment dus om nu te investeren in studentenvastgoed. Wie een studio of flat koopt in YOU, mag er ook zeker van zijn dat hij een zeer mooi rendement zal hebben op zijn investering”, belooft Dominique Van Etterijk.
 
Het project verloopt in joint venture tussen Dyls en de Belgische beursgenoteerde vastgoedvennootschap Qrf. Beiden hadden eerder al een akkoord aangekondigd voor de gezamenlijke herontwikkeling van de volledige site aan de Bondgenotenlaan. Het akkoord dat vorig jaar werd gesloten tussen Dyls en Qrl waardeert het vastgoed aan 18,2 miljoen €. Qrf ontving 12,74 miljoen € cash voor de verkoop van 70% van de aandelen en behoudt dus 30% van de aandelen in de projectvennootschap, goed voor een waarde van 5,46 miljoen €.
 
Op de projectsite was van 1961 tot 1983 de Belgische warenhuisketen Galeries Anspach gevestigd. Later trok de Louis Delhaize Group in het leegstaande pand. Onder het straatniveau bevindt zich vandaag het warenhuis Match. Bij de site horen ook nog een filiaal van Bpost en een winkel.,Sinds 25 juni vorig jaar gaan de huurgelden die worden betaald door de huidige gebruikers van de site (het warenhuis Match, de winkel We Fashion en het kantoor van Bpost) naar de nieuwe joint venture. Op jaarbasis ging  het toen om 609.000 €. Qrf verwacht een ontwikkelingsrendement dat hoger ligt dan het bestaande huurrendement.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten