Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

1,5 miljoen ' voor restauratie Sint-Pieterskerk in Leerbeek

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kent een premie van 1.560.000 ' toe aan de gemeente Gooik voor de restauratie van de Sint-Pieterskerk in Leerbeek. De dringende werken betreffen zowel het exterieur als het interieur van de kerk. Voorts zijn er nog Vlaamse restauratiepremies voor projecten in Tielt, Tienen, Alveringem en Kampenhout.

1,5 miljoen ' voor restauratie Sint-Pieterskerk in Leerbeek

De Sint-Pieterskerk in Leerbeek is een opmerkelijk gaaf voorbeeld van een classicistische plattelandskerk. Ze is sinds 2000 beschermd als monument. De kerk maakt ook deel uit van het beschermde dorpsgezicht 'de dorpskern van Leerbeek'. Na de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.

Tielt

De kerkraad van Onze-Lieve-Vrouw Tielt krijgt een Vlaamse premie van 978.000 ' voor de restauratie van de pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie in de Sint-Annastraat in Tielt. De pastorie dateert van het einde van de achttiende eeuw en is sinds 1974 beschermd als monument.

Het pand is vrij goed bewaard, maar kampt met waterinfiltratie via de goten en de dakkapellen. Het poortgebouw en het wagenhuis zijn er slechter aan toe. Het water zorgt daar voor stabiliteitsproblemen. De pastoor zal de pastorie blijven bewonen. Mocht er in een verdere toekomst geen pastoor meer zijn, zal de gemeente het gebouw gebruiken voor representatieve functies en publieke gelegenheden.

Tienen

Minister Bourgeois kent voorts een premie van 921.000 ' toe aan de kerkfabriek Sint-Germanus voor de restauratie van de Sint-Germanuskerk in Tienen. De parochiekerk Sint-Germanus is een voormalige collegiale kerk uit de veertiende eeuw. De kerk ligt op een hoogte in het centrum van de stad en beheerst de hele omgeving. De Sint-Germanuskerk van Tienen is één van de meest in het oog springende verwezenlijkingen van de romaanse middeleeuwse architectuur in Brabant en is sinds 2011 beschermd als monument.

De restauratiewerken pakken het hoogkoor integraal aan. Zowel de buitenkant als de binnenkant krijgen een restauratiebeurt. Dit restauratiedossier werd voorafgegaan door een materiaal-technisch vooronderzoek van de neogotische aankleding, een testrestauratie van één raam met figuratief geschilderd glas-in-lood en een behandeling van stijgend grondvocht.

Kampenhout

De gemeente Kampenhout krijgt 576.000 ' voor de restauratie van twee pastorieën. De grootste pastorie dateert uit de achttiende eeuw en is, samen met een tweede, oudere pastorie uit het einde van de zeventiende eeuw, sinds 1973 beschermd als monument. Beide gebouwen staan op hetzelfde perceel in een beschermd dorpsgezicht. Het restauratiedossier bevat de buitenrestauratie van de pastorie en de integrale restauratie van de oude pastorie.

Na de werken komt in de oude pastorie een vergaderruimte, een studio voor de priester en sanitair. In de grotere pastorie zal de gemeente een onthaal inrichten, een spreeklokaal en een trouwzaal. Op de verdieping komen kantoren en op de zolder een schepenzaal.

Alveringem

De kerkfabriek Sint-Mildreda ontvangt een premie van 511.000 ' voor de restauratie van de parochiekerk in Alveringem. Deze hallenkerk is een in oorsprong Romaanse kerk, waar vooral de toren de belangrijkste restanten van toont. Tijdens een zware restauratiecampagne halverwege de twintigste eeuw is deze toren herbouwd met hergebruik van het authentieke materiaal. Het interieur van de kerk bevat meubilair en beelden uit de zeventiende, achttiende en negentiende eeuw. Het restauratiedossier omvat de algemene restauratie van de gevels, daken en het glas-in-lood. De Sint-Mildredakerk zal ook na de werkzaamheden als parochiekerk gebruikt worden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten