Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

3,1 miljoen ' voor de restauratie van de Mexicobruggen in Antwerpen

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen krijgt een Vlaamse premie van 3.177.000 ' voor de restauratie van de Mexicobruggen in Antwerpen. De bruggen verkeren door intensief gebruik in zeer slechte staat. Dankzij de restauratie zullen ze na deze werken in gebruik kunnen blijven. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kondigde voorts nog aan dat er restauratiepremies worden toegekend voor projecten in Gent, Ieper, Mechelen en Lo-Reninge.

3,1 miljoen ' voor de restauratie van de Mexicobruggen in Antwerpen

De Mexicobruggen uit de eerste helft van de twintigste eeuw in de haven van Antwerpen zijn sinds 2001 beschermd als industrieel erfgoed vanwege de unieke toepassing van de rolbasculebrug. Bijzonder hierbij is het typische aandrijfmechanisme dat nog steeds in werking is. De Mexicobruggen vormen de verbinding tussen Kattendijkdok-Oostkaai en de Mexicostraat.

Gent

De nv Academie Vastgoedontwikkeling ontvangt een Vlaamse premie van 1.687.000 ' voor de restauratie van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Gent. De Academie, opgericht in 1751, werd in 1804 ondergebracht in de gebouwen van het voormalige Augustijnencollege. Later breidde de Academie verschillende malen uit. Op 16 april 2004 werd ze beschermd als monument. Deze bescherming is een uitbreiding van de bescherming als monument van het augustijnenklooster en -kerk in 1958.

Dankzij de restauratiewerken krijgt het complex zijn grandeur van weleer terug. De gebouwen zullen zo aangepakt worden dat ze multifunctioneel gebruikt kunnen worden. Zo zal op de gelijkvloerse verdieping behalve woonfuncties ook plaats zijn voor winkel- en kantoorruimtes.

Ieper

De kerkfabriek Sint-Jacob krijgt van Vlaams minister voor Onroerend Erfgoed een premie van 932.000 ' voor de restauratie van de Sint-Jacobskerk in Ieper. De kerk op het Gazelleplein in Ieper is een reconstructie van de oorspronkelijke hallenkerk die tijdens de Eerste Wereldoorlog volledig werd vernield. In 1940 werd de nieuwe Sint-Jacobskerk beschermd als monument.

Na de restauratie van de toren, ongeveer vijftien jaar geleden, is het exterieur van het kerkschip dringend aan een integrale restauratie toe. O.m. de leien dakbedekking en het zinkwerk is versleten en moet vernieuwd worden om een goede waterdichting te garanderen. Ook de gevels vragen een doorgedreven onderhoud met nazicht en herstel van het metsel- en voegwerk. Na de werken blijft de kerk in gebruik voor de eredienst.

Mechelen

De Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed kent een premie van 1.550.000 ' toe aan de stad Mechelen voor de restauratie van het Hof van Cortenbach op de Korenmarkt. Het pand werd in de zestiende eeuw opgetrokken in opdracht van Jan IV van Cortenbach. Het is sinds 1982 beschermd als monument.

Na meer dan 30 jaar leegstand en verwaarlozing verkeert het Hof van Cortenbach in een dramatisch slechte toestand. Om het gebouw te redden, werd de stad Mechelen in 2013 eigenaar. De dringende instandhoudingswerken zijn al door de stad uitgevoerd en de definitieve herstellingswerken moeten tegen 2018 voltooid zijn.

Dankzij de Vlaamse restauratiepremie kan het pand opnieuw structureel in orde worden gebracht zodat de erfgoedwaarden niet verloren gaan. Voor de herbestemming en de restauratie van het interieur zoekt de stad een private partner.

Lo-Reninge

De gemeente Lo-Reninge ontvangt een premie van 322.000 ' voor de restauratie van de Sint-Bartholomeuskerk in Pollinkhove en een premie van 99.000 ' voor de restauratie van de pastorie van Lo-Reninge.

De pastorie is samen met de eveneens beschermde Sint-Pieterskerk en de duiventoren een getuige van de geschiedenis en de architectuur van de voormalige Sint-Pietersabdij in Lo.

De Sint-Bartholomeuskerk is sinds 1938 beschermd. De restauratie omvat het interieur van de kerk. De kerkmuren lijden onder stijgend grondvocht en zoutuitbloeiingen op de plintzones. Ook zorgen lekkende dakgoten voor vlekken in het interieur. Na de werken blijft de kerk in gebruik voor de eredienst.

Deze pastorie is een goed voorbeeld van een historiserend herstel in de wederopbouwperiode. Het pand werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd.

Ondanks de oorlogsschade en het daaropvolgende herstel bewaart de pastorie nog gebouwdelen uit verschillende bouwfases van de achttiende en negentiende eeuw. De pastorie is sinds 2005 beschermd als monument. De Vlaamse premie zal gebruikt worden voor de restauratie van de bedaking.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten