Concreet worden er drie woonvolumes gerealiseerd, allen opgetrokken in een duurzame gevelsteen en geflankeerd door bronzen ramen en balustrades. In totaal komen er 41 fraaie en energiezuinige woonunits waaronder verschillende één- twee- en drie slaapkamerappartementen, een gezinswoning en een penthouse met drie slaapkamers. Daarnaast wordt er op de site ook een multifunctionele ruimte van 165 m² voorzien die dienst kan doen als praktijk voor een vrij beroep of andere.
Alle appartementen bevinden zich op de hoeken van de bouwvolumes zodat de leefruimtes profiteren van een dubbele oriëntatie en een ruim privéterras met een uitzicht op het park. Lichtinval en gezelligheid vormen het uitgangspunt van de architecturale opzet van de nieuwe residentie.
De dynamische architectuur creëert een ruimtelijk gevoel en zorgt voor een optimale privacy. Het architectenkantoor kiest bewust voor verschillende genreprojecten zodat de architect-ontwerper alert blijft voor alle tendensen en innovaties in de sector. Op die manier blijft elke opdracht een uitdaging en elk resultaat een uniek en persoonlijk gegeven.
Daarnaast bevinden zich op het terrein verschillende fietsenstallingen met laadplaatsen voor e-bikes en is er tevens een ondergrondse garage met 42 autostaanplaatsen en 40 privébergingen. De wandelpaden op het domein hebben, naast een ontspannende functie, ook een verbindende functie: ze verlenen zowel toegang tot de woonunits als tot de fietsenstallingen en de ondergrondse garage.
De nieuwe residentie wordt een ecologisch verantwoorde nieuwbouw met een duurzame architectuur (E30). Het bijna energie neutrale appartementen zijn energiezuinig en verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Er wordt overal vloerverwarming voorzien die aangesloten is op warmtepompen. Voor de infiltratie van regenwater komt er een wadi op het terrein.
Technologie
Daarnaast gaat projectontwikkelaar Custombuild ook prat op technologische innovatie.Technologie is immers niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Slimme gebouwen nemen sommige routinetaken van de bewoners over, onder meer via sensoren die weten wanneer je al dan niet thuis bent. Zo kan bijvoorbeeld de verlichting of de verwarming automatisch worden aangepast.
“De belangrijkste motivatie om hierin als projectontwikkelaar te investeren is energieverspilling tegengaan. De impact op het milieu is positief en de kosten voor de bewoners verlagen. Daarnaast biedt een slim gebouw ook voordelen op het gebied van comfort, gezondheid en veiligheid. Sensoren kunnen bijvoorbeeld ook zorgen voor een gepersonaliseerde toegangscontrole, het automatisch verwittigen van de hulpdiensten bij rookdetectie en zo meer. Redenen genoeg om onze nieuwbouwprojecten zodanig in te richten dat ze qua bekabeling en technische voorzieningen klaar zijn voor de toekomst”, zegt Sébastien François, medezaakvoerder van Custombuild.
Interieurinrichting
Alle appartementen kunnen op maat, volgens de wensen en behoeften van de koper worden ingericht. In overleg met de bewoners zorgt de klantenbegeleidster van Custombuild er vervolgens voor dat alle woningen tot in detail afgewerkt worden.
Residentie Lido is erop voorzien om ook senioren op hun oude dag of andersvaliden alle assistentie te verlenen die nodig is: van specifieke wooninrichting waaronder domotica met afstandsbediening, infrastructurele aanpassingen voor rolstoelgebruik, de installatie van een noodoproepsysteem, aangepast sanitair,… tot extra services zoals maaltijdlevering, een kapper aan huis, enz.
Philippe Lambregts, medevennoot van Custombuild, geeft nog enige uitleg bij de naam van de toekomstige residentie. De lakennijverheid was vanaf de veertiende eeuw enorm belangrijk geworden voor Herentals. Tegen de zestiende eeuw werd het Herentalse linnen bekend en zeer gegeerd in een groot deel van de Westerse wereld.
De Lakenhal, op tien minuutjes wandelen van Residentie Lino, werd destijds gebouwd door rijke lakenmakers en linnenwevers om er hun handel in te drijven. Vooral de belforttoren van deze Lakenhal is gekend en staat op de Unesco Werelderfgoedlijst. Om de geschiedenis van Herentals in de verf te zetten koos de projectontwikkelaar daarom voor ‘Residentie Lino’ (afgeleid van ‘linnen’) als naam voor het nieuwbouwproject.