Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

4,3 miljoen ' voor jachthaven Kinrooi

Jachthavenbeheerder Marec en de gemeente Kinrooi gaan samen in totaal 4,3 miljoen ' investeren in de infrastructuur rond jachthaven De Spaanjerd van Kinrooi. Die ingreep moet de omgeving aantrekkelijker maken om bv. aan de oevers of zelfs in het water vakantiehuisjes te bouwen en meer toeristen te lokken. De gemeente maakt voor de omgevingswerken 2,3 miljoen ' vrij die ze kreeg uit de overschot van het grindfonds, Marec investeert daar bovenop 2 miljoen ' in de overige infrastructuurwerken. Er wordt een overheidsopdracht uitgeschreven voor de herinrichting van het gebied. Men hoopt na de zomer van volgend jaar te kunnen beginnen met de werkzaamheden.

4,3 miljoen ' voor jachthaven Kinrooi

Kinrooi is een waterparadijs met een waaier van recreatiemogelijkheden. De grindwinning creëerde hier sinds het midden van vorige eeuw enorme waterplassen, met een totale oppervlakte van 600 ha. Die kregen een recreatieve bestemming en worden sinds 1980 beheerd door Marec (Maaslandse Recreatiecentra). Je kan er zeilen, surfen en boten of waterfietsen huren. De jachthavens Heerenlaak in Maaseik en De Spaanjerd in Kinrooi bieden plaats aan een groot aantal zeil- en motorboten tot 35 m lang. In Kinrooi alleen zijn bijna duizend ligplaatsen beschikbaar. Beide jachthavens zijn technisch zo uitgerust dat de steigers zich aan de wisselende waterstand aanpassen. Men kan rechtstreeks, zonder sluizen, de Maas opvaren, waarna via kanalen elke bevaarbare waterweg van West-Europa bereikbaar is.

De omgevings- en infrastructuurwerken zullen in principe in de tweede helft van volgend jaar beginnen.

Toch vinden de gemeente Kinrooi en beheerder Marec dat de omgeving van de jachthaven nog veel meer kan worden uitgespeeld als toeristische trekker voor dit deel van Limburg. Ze mikken op een volledige ontsluiting van het gebied zodat in de toekomst verschillende nieuwe projecten kunnen gelanceerd worden. De omgevings- en infrastructuurwerken zullen in principe in de tweede helft van volgend jaar beginnen, al is het mogelijk dat privépartners op dat moment al andere projecten in gang hebben gezet.

Er wordt alvast gedacht aan de bouw van vakantiewoningen in de vorm van drijvende villa's of paalwoningen, een ontspannings- en recreatiezone met picknickmogelijkheden en een gemoderniseerd zandstrand met een strandhuis en zelfs een hotel. In de omgeving zijn ook kleinere overnachtingsaccommodaties mogelijk, evenals een brasserie of een restaurant.

Agropolis

Achter het dagstrand wordt het Agropolisproject gepland, waar op een terrein van 42 ha aan vernieuwende landbouw zal worden gedaan. Binnen enkele weken zal de winnaar worden bekendgemaakt van een open oproep van de Vlaamse bouwmeester om in opdracht van de vzw Boterakker de Agropolis-site te ontwerpen. Het gaat om de volledige studieopdracht voor het bouwen van een agroverzamelgebouw met bezoekerscentrum, een aquahal, een incubatiehal, een machinehal en de opmaak van een beeldkwaliteitplan inclusief de kwaliteitsbewaking.

Het toewijzen van de opdracht aan de uitvoerders is begin december voorzien. Het budget wordt geraamd op 1,75 miljoen ', het beeldkwaliteitsplan op 50.000 '. De kwaliteitsbewaking en de omgevingswerken zijn niet begrepen in deze opdracht. De site zou eind 2016 in gebruik moeten worden genomen. De gemeente Kinrooi wil het Agropolisproject graag koppelen aan de toeristische infrastructuur in de omgeving. Ook in de projectomschrijving van de Vlaamse bouwmeester wordt gewezen op de bredere landschappelijke context van het grensoverschrijdende RivierPark Maasvallei en de synergieën die inzake uitstraling en beleving mogelijk zijn met Agropolis.

De Vilgertenweg en de Dalerstraat zullen fungeren als ontsluitingswegen voor de bezoekers met aandacht voor veilig fiets- en voetgangsverkeer. De Maasstraat, Vroenhoef en Geistingenstraat zullen in de toekomst enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk en langzaam verkeer.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten