Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

50 miljoen € voor scholenbouw

AGIOn kende van juni tot en met september bijna 50 miljoen € aan subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerde onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Zowat de helft daarvan, 24 miljoen €, gaat naar grote werken. De overige 25 miljoen € gaat naar kleinere verbouwings- en renovatiewerken voor de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium. Zo maakt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) werk van de inhaalbeweging om schoolgebouwen te vernieuwen en te moderniseren.

scholenbouw
Allan - stock.adobe.com

AGIOn, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kende van juni tot en met september afgerond 50 miljoen € subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerde onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) in Vlaanderen en Brussel. Schoolbesturen kunnen via verschillende manieren (volgens bouwprogramma en kostprijs) subsidies krijgen voor de bouw- of verbouwingswerken aan hun schoolgebouw. In Antwerpen krijgen zo 42 scholen een subsidie om hun school te vernieuwen, in Oost-Vlaanderen zijn dat er 26, in Limburg 24, in West-Vlaanderen 19, in Vlaams-Brabant 11 en in het Brusselse Gewest krijgen vier scholen subsidies. Voor nieuwbouw en grote verbouwingswerken aan schoolgebouwen en de buitenomgeving werd zo van juni tot en met september voor meer dan 24 miljoen € aan subsidies vastgelegd.

Zo kan Leiepoort Deinze campus Sint-Theresia in Deinze rekenen op 5,8 miljoen € voor een nieuwbouw en verbouwingswerken aan de huidige gebouwen. Stedelijke Basisschool De Molen in Hoboken ontvangt 2,2 miljoen € voor de afbraak van het bestaande gebouw en de bouw van een nieuwe basisschool. Het Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg in Maasmechelen ontvangt 1,7 miljoen € voor de realisatie van zijn nieuwbouwproject. Het Sint-Lievenscollege, het Sint-Lievensinternaat en de Vrije Handelsschool Sint-Joris in Gent ontvangen samen 1,46 miljoen € voor dak- en isolatiewerken. Het centrum voor volwassenenonderwijs Creo in Kortrijk realiseert met 1,32 miljoen € steun de aankoop van het eigen schoolgebouw in het kader van een schaalvergroting.

Voor de aanvragen die voortvloeien uit de verschillende uitzonderingsprocedures, zoals werken ten gevolge van overmacht, heel dringende ingrepen en kleinere bouwwerken via de verkorte procedure werd nog eens 25 miljoen € vastgelegd.

”Scholen en schoolgebouwen zorgen ervoor dat leraren én leerlingen de ideale omgeving hebben om te werken en te leren. De voorbije jaren werden al heel wat inspanningen gedaan om het schoolpatrimonium in Vlaanderen te vernieuwen en uit te breiden. Nog nooit waren de investeringen in scholenbouw zo hoog en nog nooit werden er zoveel nieuwe scholen gebouwd, grondig vernieuwd of uitgebreid als in deze legislatuur”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Klik hier voor de volledige lijst van scholen per provincie.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten