Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

72 nieuwe woningen op komst in Westkerke

Met de start van de infrastructuurwerken gaven burgemeester Anthony Dumarey, Geert Sanders van de West-Vlaaamse Intercommunale (WVI) en Romina Vanhooren (shm WoonWel) het officiële startschot voor een nieuw woonproject langs de Pardoenstraat in Westkerke. De infrastructuurwerken worden uitgevoerd door Aannemingen Penninck naar de plannen van Studiebureau Haegebaert.

72 nieuwe woningen op komst in Westkerke (1)
Deze nieuwe verkaveling met zowel sociale huurwoningen en woonkavels heeft een oppervlakte van bijna 1,6 ha. Er wordt woongelegenheid gecreëerd voor 36 gezinnen.
 
WVI realiseert samen met de sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel 38 extra woongelegenheden. In totaal zal de WVI 23 bouwkavels op de markt brengen waarvan elf voor open bebouwing en twaalf voor halfopen bebouwing die variëren van 336 m² tot 546 m². WoonWel zal vijftien nieuwe sociale huurwoningen realiseren.
 
De grote variatie aan woontypes biedt een waaier aan mogelijkheden. "Zo proberen we met deze hedendaagse verkaveling in te spelen op de verschillende bouwwensen: open of halfopen bebouwing, plat of hellend dak, maar houden we ook rekening met het budget dankzij een mix van sociale woningen, middelgrote en kleine bouwkavels”, zegt burgemeester Anthony Dumarey.
 
Westkerke wil met dit aanbod startende alleenstaanden, gezinnen met één inkomen of tweeverdieners de kans te geven om zelf nog een woning te bouwen met een aannemer en architect naar keuze.
 
Het project heeft ook aandacht voor slim regenwaterbeheer. Een eerste stap is dat het aflopende hemelwater van daken en verharde zones zoveel mogelijk wordt opvangen, maar ook de groenblauwe inrichting speelt een belangrijke rol.
 
Zo zorgen de aanwezigheid van een natuurlijk bufferbekken en een gracht voor maximale infiltratie en buffering. Het overtollige water wordt tijdelijk geborgen, en krijgt zo de kans om in de bodem te dringen. Eventuele overstort vloeit af naar de natuurlijke beek.

Naast de realisatie van betaalbare bouwgronden wordt ook werk gemaakt van kwalitatief openbaar domein. Zo worden verschillende materialen zoals uitgewassen beton, asfalt en kleinschalige materialen gebruikt voor een duurzame uitstraling en er is ook ruimte voor groen (een groenzone en bomen) die voor een aangename sfeer zullen zorgen.
 
Bovendien werd een extra stuk grond aangekocht waardoor een doorsteek voor traag verkeer naar de Gistelsesteenweg kan worden gerealiseerd.
 
Als alles volgens planning verloopt, hopen de WVI en WoonWel in het voorjaar van 2021 te starten met de verkoop van de woonkavels. In het voorjaar van 2022 volgen dan de sociale huurwoningen.
 
De intercommunale WVI en de sociale huisvestingsmaatschappij WoonWel bereiden in Westkerke nog een tweede woonproject voor. Dat komt aan de Blekerijstraat en is goed voor 38 woongelegenheden.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten