Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Abdij van Park krijgt kantoorruimte in gerestaureerd provisorenhuis

Op de site van de Abdij van Park in Heverlee is het provisorenhuis gerestaureerd. Aannemer Denys uit Wondelgem was sinds 1 oktober 2018 aan de slag met dit project dat deel uitmaakt van de grootscheepse stedelijke restauratiecampagne voor de historische landschappen en gebouwen op deze site. De Vlaamse overheid voorziet een subsidie van 25 miljoen € voor de restauratie van de hele omgeving.

Abdij van Park krijgt kantoorruimte in gerestaureerd Provisorenhuis (1)
Het provisorenhuis van de Abdij van Park is, na de Mariapoort en de Sint-Janspoort, het derde poortgebouw dat toegang verleende tot de meest privatieve gedeelten van de abdij. Het gebouw biedt vanaf vandaag tijdelijk onderdak aan de paters en zal nadien verhuurd worden als kantoorruimte. Het is een mooi voorbeeld van hoe heden en verleden elkaar versterken binnen erfgoedminnende stadsontwikkeling.
 
Het provisorenhuis dateert uit de periode 1723-1725 en wordt gekenmerkt door een barokke bouwstijl met eerdere, laatmiddeleeuwse bouwelementen uit de vroege zestiende eeuw. Het is een prachtig stukje erfgoed dat zeker een hedendaagse invulling verdient. Het gebouw fungeerde vroeger als het huis van de provisor, de pater econoom of boekhouder van de abdij.

Nieuwe restauraties

“Het provisorenhuis is klaar voor een nieuwe bestemming als kantoorruimte. Over enkele jaren kan men hier werken in een historisch kader. Maar eerst krijgen de paters er tot eind 2024 een tijdelijk onderkomen. Ondertussen wordt hun huidige woongedeelte gerestaureerd. Daarna verhuizen de paters naar de gerestaureerde oostvleugel en de infirmerie”, vertelt de Leuvense schepen van Onroerend Erfgoed en Ruimtelijk Beleid Carl Devlies.
 
Omdat het toekomstige kantoorgebouw verschillende huurders zal hebben, is het opgedeeld in afzonderlijke zones. Voor elke zone is het mogelijk de verwarming en elektriciteit afzonderlijk op te meten en te verrekenen aan de toekomstige huurders. Elke zone heeft bovendien zijn eigen toegangscontrole.

Dakisolatie

Er werden al heel wat werken uitgevoerd. De grote uitdaging bij restauraties is duurzaamheid combineren met behoud van erfgoed. Zo werd het dak werd geïsoleerd, maar om de mooie houten dakstructuur binnen nog zichtbaar te houden, werd het dak 20 cm verhoogd. Daarvoor moesten ook de tipgevels van het dak en de dakvensters hoger geplaatst worden.
 
“Dat was een hele klus, maar nu is die ingreep niet meer zichtbaar. Ook het glas werd vervangen, waardoor het gebouw nu voldoet aan de epb-wetgeving”, vervolgt schepen van Restauraties Dirk Vansina.
 
In de parkabdij werden eerder al grenzen verlegd om erfgoed en duurzaamheid succesvol te combineren. De gevel in natuursteen en baksteen werd gerestaureerd en het dak kreeg nieuwe leien en isolatie. Het historisch schrijnwerk werd deels vernieuwd. Verlichting, verwarming, sanitair en verluchting zijn vervangen.
 
Er werden ook beperkte stabiliteitswerken aan de houten structuur van de vloeren voorzien, samen met een gloednieuwe vloerbekleding. De wanden, plafonds en de achttiende-eeuwse schouw werden opgefrist met pleister- en schilderwerken. Achter het gebouw komt een fietsenberging en tot slot wordt de hele omgeving heraangelegd.
 
De studiedienst gebouwen, die optreedt als bouwheer, werkte voor de restauratie van het provisorenhuis samen met de studiebureaus Studio Roma en Ingenium. Op 1 oktober 2018 startte aannemer Denys met de werken, die eind augustus werden opgeleverd, binnen de voorziene tijd. Het totale kostenplaatje van dit deel van het restauratieproject bedraagt 2,6 miljoen €.

In de parkabdij werden reeds grenzen verlegd om erfgoed en duurzaamheid succesvol te combineren, zeggen (vanaf l.) schepen van Cultuur Denise Vandevoort, schepen van Restauraties Dirk Vansina, pater Jef en schepen van Onroerend Erfgoed Carl Devlies. (Foto: Stad Leuven).

Foto’s: Stad Leuven
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten