Administratief centrum Sint-Gillis-Waas kan genieten van flinke rentebesparing
De gemeente Sint-Gillis-Waas keurde in juni vorig jaar het voorontwerp goed voor de bouw van een administratief en bestuurscentrum. Dat wordt gerealiseerd op de site waar vandaag het imposante kasteel De Vaulogé dienst doet als gemeentehuis en de voormalige kasteeltuin is opengesteld als gemeentepark. Het nieuwe centrum wordt naast het kasteel gebouwd als autonoom volume in het park. Het bestuurscentrum blijft in het kasteel, het administratieve gedeelte verhuist naar de nieuwbouw. De kamers van het kasteel worden hersteld in hun oorspronkelijke vorm. Het project wordt geraamd op 5.238.000 ' en dankzij het 'Smart Cities & Sustainable Development'- programma van de Europese Investeringsbank (EIB) en Belfius werd een rentebesparing van 133.000 ' gerealiseerd. De werken moeten half 2018 afgerond zijn.
Het administratief centrum wordt een passiefbouw d.m.v. beton-kernactivering voor verwarming en koeling, in combinatie met een beo-veld (boorgatenergieopslag) gekoppeld met een warmtepomp. Bovendien kan de binnenindeling van het gebouw vlot aangepast worden, zijn er verschillende toegangen en is sterk rekening gehouden met toegangsmogelijkheden voor andersvaliden.
De dienstverlening zal via een front- en backoffice-concept verlopen met de nadruk op automatisering. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de integratie van de nieuwbouw in de historische omgeving. Dat gebeurt met grote open gevelpartijen naar het gemeentepark en doorzicht op het kasteel. Mobiliteit wordt zo efficiënt mogelijk georganiseerd op de site: er is voldoende ruimte voor parking, maar tegelijk zorgt de aanleg van een verkeersluw parkpad voor een integratie van de site in het lokale fietsers- en voetgangersnetwerk.
Omdat het project voldoende innovatief is en een duurzaam karakter heeft, kon het gefinancierd worden via het 'Smart Cities & Sustainable Development’- programma, dat ontstaan is uit een samenwerking tussen de Europese Investeringsbank (EIB) en Belfius. Dankzij dit programma kan de bank Belgische steden en gemeenten kredieten met een voordelige rente aanbieden voor projecten die ze willen uitvoeren. Die projecten moeten voldoende aandacht besteden aan mobiliteit, stedelijke ontwikkeling en/of energie-efficiëntie. Belfius en de EIB hebben hiervoor elk 200 miljoen ' vrijgemaakt. ‘Smart Cities & Sustainable Development' wordt doorgaans geassocieerd met steden zoals Londen of Barcelona. Het is een Europese primeur dat nu ook kleinere steden en gemeenten in één land slimme en duurzame projecten in gang kunnen zetten.
Dankzij dit programma kan de bank Belgische steden en gemeenten kredieten met een voordelige rente aanbieden.
Alle Belgische lokale overheden kunnen sinds 4 juni vorig jaar in aanmerking komen voor kredieten tegen een rentevoet die veel voordeliger is dan een traditionele financiering voor het verwezenlijken van hun projecten. Die kunnen variëren van een nieuw mobiliteitsplan over de aanleg van een fietstraject tot de energetische renovatie van openbare gebouwen of de realisatie van een eco-wijk. Andere openbare en privé-actoren kunnen eveneens deelnemen aan het programma, op voorwaarde dat het lokale bestuur de uiteindelijke begunstigde van het project is. Belfius en de EIB beoordelen iedere projectaanvraag en onderzoeken of het past in de doelstelling.