Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Afgebroken loods uit cargozone krijgt tweede leven op nieuwe locatie

Brussels Airport is deze zomer gestart met de herontwikkeling van de centrale zone op Brucargo om meer opslagcapaciteit te creëren. In een eerste fase worden verouderde magazijnen afgebroken en daarbij worden materialen waar mogelijk gerecupereerd en hergebruikt. In samenwerking met aannemer De Meuter wordt de staalstructuur van één van de loodsen op Brucargo integraal verhuisd. Het gaat om een loods van 2.850 m² waarvan de staalstructuur volledig wordt gerecupereerd. Deze werd zorgvuldig gedemonteerd en zal later worden heropgebouwd op een andere locatie, waar ze een tweede leven zal krijgen als opslagmagazijn voor bouwbedrijf Democo.

Afgebroken loods uit cargozone krijgt tweede leven op nieuwe locatie
Ook het beton uit de verouderde gebouwen, zoals de betonvloeren en buitenverharding, wordt hergebruikt. Een breekmachine vermaalt ter plaatse het uitgebroken beton om dit later als fundering te hergebruiken. Op die manier kunnen tonnen beton worden gerecupereerd voor de bouwwerken op Brucargo. Een derde circulair voorbeeld is de recuperatie van de akoestische plafonds. Plafondpanelen uit één van de gebouwen die nog in goede staat zijn, werden zorgvuldig verwijderd en deze worden hergebruikt door Akoestiekfabriek die met deze panelen akoestische panelen voor scholen, kantoren en horeca maken. Tot slot wordt ook het cellenbeton gerecupereerd. Dit is een licht en isolerend bouwmateriaal dat bestaat uit kalk, zand en cement. Ook dit wordt ter plaatse fijngemalen en gezuiverd om aansluitend getransporteerd te kunnen worden voor hergebruik. 
 
De afbraakwerken op Brucargo Centraal duren nog tot begin 2023. Daarna starten de voorbereidende werken en de bouwwerken op deze zone. Tegen midden 2025 zullen de drie nieuwe moderne en duurzame gebouwen en een parking, in gebruik kunnen worden genomen.  
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten