Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Alpiene tuin in Huizingen wordt gerenoveerd

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois kende eind vorig jaar een premie van 445.000 ' toe aan de provincie Vlaams-Brabant voor de restauratie van de alpiene tuin Bloemendal in Huizingen (Beersel).

Alpiene tuin in Huizingen wordt gerenoveerd

Landschapsarchitect Paul Dewit maakte het ontwerp van de alpiene tuin Bloemendal in 1956 in de aanloop naar de Wereldtentoonstelling van 1958. Een grootse enscenering van 'natuurlijke' rotsformaties en verschillende plantensoorten werden samengebracht in 'ecologische associaties', een revolutionair gedachtengoed in die tijd. De tuin is een hoogtepunt in de evolutie van de rotstuin in Europa en is sinds 12 december 2002 beschermd als monument.

Unieke plantencollectie

Ongeveer 60 jaar na aanleg is de tuin aan restauratie toe. Door de groei van sommige bomen zijn de standplaatscondities gewijzigd. Andere plantengroepen zijn dan weer verdwenen door hun beperkte levensduur. De rotstuin ligt in het provinciedomein Huizingen en is vrij toegankelijk voor het publiek. De rotstuin haalt binnenlandse en buitenlandse specialisten, recreanten en toevallige passanten naar het provinciedomein.

De oorspronkelijke tuin ligt op een helling ten oosten van het kasteel van Huizingen. Een 'natuurlijk klaterende bergbeek' van 330 m lang stroomt met een debiet van 20.000 l. water per uur naar beneden. Op haar loop liggen 68 watervalletjes en 11 meertjes. Het geheel werd aangekleed met meer dan 1.000 ton verweerde kalksteenrots, rolkeien en flagstones. Voorts herbergde de tuin meer dan 81.000 sierplanten. Vandaag vertegenwoordigt de alpiene tuin nog steeds een unieke plantencollectie.

Sint-Karelsmolen

Minister Bourgeois kende voorts een premie van 430.000 ' toe aan de provincie West-Vlaanderen voor de restauratie van de Sint-Karelsmolen in Veurne. Dat is een stenen polderwindmolen uit de periode 1814-1820 die sinds 1943 beschermd is als monument.

De restauratie, die uit twee fasen bestaat, zal deze molen opnieuw maalvaardig maken. De eerste fase is reeds volop aan de gang en zal begin dit jaar voltooid zijn. Vlaanderen steunde die eerste fase met 167.000 '. Dankzij de bijkomende premie van 430.000 ' kan straks ook de tweede fase starten, de restauratie van het machinale binnenwerk.

Hotel van Havre

De minister van Onroerend Erfgoed geeft ten slotte een premie van 76.000 ' aan de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland voor de restauratie van het voormalige Hotel van Havre in de Markgravestraat in Antwerpen. Het voormalige fraaie herenhuis in traditionele bak- en zandsteenstijl is in 1986 beschermd als monument. Het maakte toen deel uit van een hele reeks beschermingen van panden in de Antwerpse binnenstad naar aanleiding van een inventarisatiecampagne.

Het pand huisvest het hoofdkantoor van de Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en heeft een bijzondere representatieve functie door de rijke interieuraankleding van de ontvangstruimtes en salons.

De hagelstorm van juni 2014 doorzeefde de volledige leien bedaking, de zinken goten en de loden afdekkingen en door de vries- en dooicyclus van 2015 strekte de schade zich voort uit waardoor de restauratieaanvraag als hoogdringend wordt behandeld.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten