Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Antwerpen restaureert hangbrug in Stadspark

In het voorjaar van 2020 starten de restauratiewerken aan de Keiligbrug in het Antwerpse Stadtspark. Het beschermde monument vertoont momenteel tekenen van slijtage, vanwege het intensief gebruik door de vele bezoekers. Om haar functie als ontmoetingsplek en onderdeel van de wandelroutes in het park te behouden is een algemene restauratie van de brug noodzakelijk.

Antwerpen restaureert hangbrug in Stadspark
Stad Antwerpen

De Duitse landschapsarchitect Eduard Keilig ontwierp het Stadspark in 1867 in Engelse landschapsstijl. Het park heeft een romantisch, vaak glooiend landschap met boomgroepen, slingerende wandelpaden, doorkijkjes en decoratieve elementen zoals rotspartijen, grotten en een hangbrug. Die hangbrug, die naar zijn ontwerper de Keiligbrug genoemd werd, is gemaakt van smeedijzer en werd in 1869 voltooid. Ze heeft een lengte van 27,5 m en is afgewerkt met kunstmatige rotsen aan de uiteindes.

In het voorjaar van 2020 starten de restauratiewerken aan de Keiligbrug. Het brugdek, de vloerplanken en de dwarsliggers worden hersteld en waar nodig vervangen. Daarbovenop krijgt het hout een behandeling tegen verrotting. Het sierlijke smeedijzer ondergaat een reiniging en herstellings- en schilderwerken.

Brughoofden

Door de wortels van bomen en struiken zijn de rotspartijen en het metselwerk en de voegen aan de brughoofden aangetast. De bomen zijn bovendien niet goed ingeworteld waardoor de stabiliteit van de rotsen en de bomen in gevaar komt. Om die reden verwijdert de groendienst van de stad alle begroeiing op die locaties. Herstellingen aan de  brughoofden zelf en de rotspartijen worden in een latere fase uitgevoerd. De stad vraagt hiervoor een subsidie bij het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen.

“Door dit waardevolle historische monument in ere te herstellen, kunnen toekomstige generaties er ook van genieten. Net zoals bij alle andere ingrepen in het park wordt hierbij rekening gehouden met het historische karakter en de noden van de bezoekers en omwonenden”, stelt schepen voor Stads- en buurtonderhoud Fons Duchateau.

Erfgoedbeheerplan

De stad heeft haar visie over hoe het park er in de toekomst moet uitzien vastgelegd in een erfgoedbeheerplan. Op basis daarvan worden er regelmatig verbeteringen doorgevoerd. Zo is in 2015 een nieuw pad aan de kant van de Rubenslei aangelegd. Nadien is de onderbeplanting op verschillende plaatsen vervangen of aangevuld. De nieuwe beplanting rondom het paviljoen Capital is aangelegd in de oorspronkelijke stijl van het park. De evenementenzone heeft een nieuwe grasmat en het maaien van de vijveroevers gebeurt op een ecologische manier om de biodiversiteit te verhogen.

De historische, veilige en/of voldoende levensvatbare bomen kregen ook meer ruimte om zich te ontwikkelen. Zieke of onveilige bomen werden vervangen door nieuwe, gezonde bomen. De grote kastanjes aan de speelzone kregen bovendien extra bemesting die met een speciale techniek in de bodem werd geïnjecteerd.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten