Na de recente heraanleg van de omgeving, inclusief aangepaste verlichting, wil het stadsbestuur nu ook de Vlaamse Opera en Hotel Wagner volgens de principes van het Antwerpse Lichtplan uitlichten.
Via een open oproep wordt een ontwerper gezocht die door middel van licht de relatie tussen het gebouw en de omgeving versterkt en het theatrale karakter van het gebouw benadrukt. Daarbij wordt ook gedacht aan speciale lichttechnieken, zoals ledverlichting in verschillende kleuren.
“Via architecturale verlichtingen willen we markante plekken van de stad extra in de spotlights zetten, zodat ze nog beter tot hun recht komen. De kathedraal en de Carolus Borromeuskerk zijn daar al een mooi voorbeeld van. Deze legislatuur zijn onder meer het station Antwerpen-Centraal en het operagebouw aan de beurt”, zegt schepen van Openbaar Domein Claude Marinower.
Energiebewust
Sinds enkele jaren zet de stad 100% slimme ledverlichting in met het oog op energiebewuste en duurzame verlichting. Ook in de recente architecturale lichtontwerpen wordt ledverlichting gebruikt om een harmonisch lichtgeheel te creëren.
De stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene Lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad.
Het lichtplan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting.
Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het operagebouw valt hieronder.