Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor herwaardering stadspark

De stad Antwerpen zoekt een ontwerpteam voor de opmaak en de gefaseerde uitvoering van een herwaarderingsplan voor het stadspark. Kandidaturen kunnen worden ingediend tot 12 maart.

Antwerpen zoekt ontwerpteam voor herwaardering stadspark
Stad Antwerpen

Het stadspark is een uniek gebied in het hart van Antwerpen. Het park wordt omzoomd door de Quinten Matsijslei in het oosten, de Van Eycklei in het zuiden en de Rubenslei in het westen. Het park is een groene long en vervult zowel op wijk- als stadsniveau een belangrijke rol.

Omwille van de grote historische en botanische waarde is het stadspark als monument beschermd in 2010. Het 151 jaar oude park is ontworpen in de romantische landschapsstijl, waarbij de oorspronkelijke ontwerpprincipes van Eduard Keilig, zoals de keuze van de beplanting en de bomen, de vorm van de vijver en de doorkijkjes, nog steeds herkenbaar en redelijk goed bewaard zijn.

De omgeving is echter niet meer te vergelijken met 1869. Het park lag toen aan de rand van de stad, terwijl het er nu middenin ligt. De verdere verstedelijking en de toenemende mobiliteit rond het park hebben uiteraard hun invloed op de huidige beleving van het park.

Het districts- en stadsbestuur zijn op zoek naar een ontwerpteam dat een herwaarderingsplan voor het park kan opmaken. De bedoeling is om het stadspark terug te brengen naar zijn waardevolle, oorspronkelijke landschapsstijl en tegelijk in te spelen op de hedendaagse maatschappelijke noden. De ontwerpers zullen rekening moeten houden met uitdagingen inzake erfgoed, ecologie, hydrologie en recreatie, bijvoorbeeld met betrekking tot de stadsvijver.

Het plan zal voortbouwen op het erfgoedbeheerplan dat in 2018 is opgesteld. Het beschrijft een duidelijke visie en vertaalt die in concrete beheer- en inrichtingsmaatregelen. Daarnaast werden ook aanbevelingen gedaan voor verdere ontwerpopgaven voor een aantal beeldbepalende plekken in en rond het park. Deze ontwerpopgaven zullen op een geïntegreerde wijze aangepakt moeten worden in het herwaarderingsplan.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten