Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Antwerpse woonzorgcampus wordt hotel

In de schaduw van Jacob Jordaens maakt de voormalige woonzorgcampus Gasthuiszusters Antwerpen Zorgen en Wonen binnenkort plaats voor het eigentijdse kwalitatieve hotelconcept Motel One. Aan de kant van Oever wordt de lobby van het hotel aangevuld met een trendy bar. De 221 hotelkamers zijn verspreid over twee gebouwen aan weerszijden van de site. Het Antwerpse kantoor Binst Architects werkte hiervoor een ontwerp uit dat op slimme wijze de vleugels aan Oever en Scheldeken met elkaar verbindt.

Antwerpen bouwt oude woonzorgcampus om tot hotel (1)
De bebouwing wordt volledig gesloopt. Daarna wordt een eigentijds kwalitatief gebouw neergezet, voorzien van alle hedendaagse comfort en aangepast aan de sfeervolle context van de bruisende Antwerpse binnenstad. De gemeenschappelijke ruimtes (lobby en hotelbar) zijn gelegen aan de zijde Oever.
 
De hotelkamers zijn verspreid over twee volumes die ondergronds met elkaar verbonden worden. Deze ondergrondse verbinding is niet enkel functioneel maar wordt ook benut als ontbijtruimte, gelegen aan de patio, met zicht op een groene helling die oploopt tot het niveau van het gelijkvloers.
 
Het binnengebied telt twee terrassen, één gelegen aan de hotelbar/lobby op de gelijkvloerse verdieping en één in de patio aan de ontbijtruimte op niveau -1. Op het gelijkvloers aan kant Oever komt het onthaal en de lobby van het hotel evenals een publiek toegankelijke bar.
 
Deze open ruimte heeft grote raamopeningen aan de straat- en tuinzijde. Met deze plint zal het project zijn ambitie naar de recent heraangelegde Oever versterken door een zichtrelatie te creëren tussen het groene binnengebied en Oever. Hierdoor zal de levendigheid van het hotelprogramma en het karakter van het binnengebied zich ook veruitwendigen naar het plein zijde Oever.
 
De gelijkvloerse verdieping aan kant Scheldeken bevat hotelkamers. Om de privacy van de hotelgasten te garanderen, werd dit niveau verhoogd. Op verschillende momenten tijdens de dag zal levendigheid zichtbaar zijn door de aanwezigheid van hotelgasten en hotelpersoneel. Bovendien zal de introductie van groen zowel de verblijfskwaliteit van de hotelkamers vergroten, evenals de beleving in de straat.
 
Het binnengebied is enerzijds bereikbaar via de lobby/hotelbar, alsook via twee brede doorgangen vanuit het Scheldeken. Hierdoor wordt het huidig gesloten binnengebied van de woonzorgcampus toegankelijk voor passanten en zijn zichten vanuit het Scheldeken naar het open en groene binnengebied mogelijk.
 
De gevel aan zijde Oever wordt uitgewerkt in een ‘base-body-head’ geleding in relatie tot het globale straatbeeld. Zo gaat de ‘base’ de maat opzoeken van de commerciële ruimtes van de andere panden in de straat terwijl de ‘body’ de verfijning wordt van deze maat. Het verticaal optrekken en op de grond plaatsen van een uitgesproken raster relateert aan de maat van de bestaande rijwoningen. Een teruggetrokken laag werkt als bekroning (‘head’) van dit ensemble.
 
De volumetrische trap aan zijde Scheldeken zorgt voor een eerste gevelgeleding op maat van de smalle straat Scheldeken. Daarnaast refereert deze gevel naar de voorgevel zijde Oever door gebruik te maken van hetzelfde raster. Dit raster is echter iets massiever en sluit zo beter aan bij de gebouwen in deze straat.
 
Aan zijde Oever is, in aansluiting van de (beschermde) stadsgezichten rondom het project, gekozen voor een uitwerking met minerale materialen in een lichte tint. De gevel uit lichtkleurig steenachtig materiaal (architectonisch beton, natuursteen…) is uitgewerkt als beglaasd frame. Het dieperliggend buitenschrijnwerk wordt in bronskleurig aluminium voorzien, net zoals de geaccentueerde verluchtingskasten op niveau +1, +2 en +3 die gelijkkomen met de voorkant van het beton. De stedelijke gelaagde plint in steenachtig materiaal wordt voorzien van dieperliggende kaders, afgewisseld met een verticaal onderverdeeld frame.

Motel One Hospitality

• Nieuwbouw hotel met 221 kamers aan de Oever, Antwerpen
• Opdrachtgever: Cores development nv
• Architect: Binst Architects, Antwerpen
• Projectarchitect: Evi Van Schooneveld
• Architectenteam: Roxanne Delbaen, Joke Verstraete, Anke Vandenbempt, Marie Lootens, Behzad Talebi, Oussama Ajjaji en Stephan Vanderlooven
Foto’s: Binst Architects, Antwerpen.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten