Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Architecten gezocht voor gebouwrenovatie in Antwerpse Arenawijk

AG Vespa, het autonome gemeentebedrijf voor vastgoedbeheer en stadsprojecten van de stad Antwerpen, lanceert een oproep aan architecten om zich kandidaat te stellen voor het tweede luik van een ontwerpopdracht in de Arenawijk.

Architecten gezocht voor gebouwrenovatie in Antwerpse Arenawijk  © AG Vespa - Bart Gosselin (1)
De Arenawijk in Deurne-Zuid is een bijzonder stuk stad dat wordt gekenmerkt door het uitzonderlijke patrimonium van de modernistische Antwerpse architect Renaat Braem. Kandidaturen kunnen ingediend worden tot 1 april 2021.
 
De stad en de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven Antwerpen werken, in samenwerking met de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), aan de herontwikkeling van de Arenawijk. De nieuwe wijk wordt een groene, autoluwe buurt met vlotte en comfortabele doorgangen voor fietsers en voetgangers.
 
De herontwikkeling van de Arenawijk bestaat uit drie delen:
• de renovatie van de gebouwen in de zuidrand;
• de afbraak van de gebouwen in de noordrand en de nieuwbouw van sociale woningen en openbare voorzieningen;
• de herinrichting van de publieke ruimte.
 
In februari werd het team Cluster – BULK architecten – Karuur architecten – WIT architecten geselecteerd voor een eerste luik van de herontwikkeling: de opmaakvan het herinrichtingsplan voor de volledige Arenawijk. AG Vespa lanceert nu een oproep voor de ontwerpopdracht van een tweede luik van de herontwikkeling, namelijk de renovatie en reconfiguratie van de gebouwen in de zuidrand.
 
Men wil een gezinsvriendelijk woningaanbod realiseren dat voldoet aan de hedendaagse woonkwaliteiten. Er wordt gezocht naar een multidisciplinair ontwerpteam met ervaring in restauratie en met een affiniteit met het modernistisch erfgoed en woonprojecten. AG Vespa moedigt aan om creatief op zoek te gaan naar een teamsamenstelling met voldoende kennis, maar ook met verfrissende en vernieuwende ideeën.
 
De modernistische Antwerpse architect Renaat Braem en de open groene ruimte maken van de Arenawijk een bijzonder stuk stad. Braem heeft in de jaren ‘60 van de vorige eeuw de Arenahal en enkele sociale woonblokken in de wijk ontworpen.
 
De nieuwe wijk wordt een groene, autoluwe buurt met vlotte en comfortabele doorgangen voor fietsers en voetgangers. Het patrimonium van Renaat Braem wordt deels gerenoveerd en deels afgebroken. Andere delen van de wijk worden vervangen door hoogwaardige nieuwbouw. Er komt een mix van private en sociale woningen en openbare voorzieningen zoals een sporthal en basisschool.
 
“De herontwikkeling van deze historische wijk is een belangrijk stadsproject waarvoor in deze legislatuur 3 miljoen € is vrijgemaakt. We willen hier een groene buurt creëren waarbij we de open ruimte zoveel mogelijk omzetten naar een parkomgeving”, aldus schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder.
Foto’s: © AG Vespa / Bart Gosselin
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten