Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Architecten in de bres voor wezen

Architecten wordt af en toe voor de voeten gegooid dat ze vooral ontwerpen ter meerder eer en glorie van zichzelf. Het klopt dat architecten al een aantal megalomane ontwerpen op de wereld hebben losgelaten, maar het kan ook anders. Dat bewijst de One Heart Foundation met de bouw van een weeshuis met school en boerderij in Kenia.

architecten wezen hoofdfoto

De One Heart Foundation werd opgericht door de Australische architect Dean Landy met als doel om het leven van de meest achtergestelde kinderen in de armste regio’s van de wereld drastisch ten goede te keren. De stichting is ondertussen al de wettelijke voogd van 80 wezen en achtergelaten kinderen en geeft ze zorg, onderwijs en hoop voor de toekomst. 

Ecodorp

Om dat te bewerkstelligen, wil de One Heart Foundation in Kenia een ecodorp bouwen. Het ontwerp van Edric Choo van O2 Design Atelier kwam als winnaar uit de bus. Het masterplan dat op het World Architecture Festival werd voorgesteld wil een nieuwe ontwerpstandaard voor dorpen in Kenia neerzetten en tonen dat architectuur een grote impact kan hebben op het leven van honderden kinderen en een volledige gemeenschap.

Het project wordt gerealiseerd in het dorpje Soy in het noordwesten van Kenia, op een 8 ha grote site. Ontwerpers moesten een nieuw dorp voorstellen dat zijn inspisratie haalt uit de omgeving, de cultuur en lokale materialen. Het winnende ontwerp wil een plaats creëren waar kinderen kunnen leren, spelen en leven. Het ontwerp is geïnspireerd door de traditionele Keniaanse Masai-architectuur.

Ruggengraat

Het concept van Edric Choo gaat uit van een centrale ruggengraat die alle clusters met elkaar verbindt. Elke cluster bestaat op zijn beurt uit een serie cirkelvormige kamers rond een centraal plein, dat het centrale punt moeyt zijn voor activiteiten en interactie.

De bouw van het ecodorp is eind november gestart. Aan het project hangt een prijskaartje van 800.000 dollar. Dat geld is afkomstig van fondsenwerving, onder meer dankzij de organisatie van jaarlijkse marathons met Keniaanse toppers. De initiatiefnemers houden de overheid bewust buiten de deur, net om er niet afhankelijk van te zijn. De One Haert Foundation heeft ondertussen ook al een aanvraag gekregen om in Oeganda een gelijkaardig project op te starten.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten