Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Architectuurwedstrijd voor stadion Union Saint-Gilloise

Voor het eerst wordt in België een ontwerpwedstrijd gelanceerd voor het ontwerp van een voetbalstadion. De eer valt Union in Vorst te beurt. Inschrijven voor het nieuwe complex op de Bempt-site kan tot 6 november.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T092825.518
Severin Malaud – BMA

Het Joseph Mariënstadion, aan de Brusselsesteenweg in Vorst, voldoet niet meer aan de normen van een moderne voetbalclub. Het stadion en een deel van het omliggende Dudenpark zijn geklasseerd, waardoor de broodnodige aanpassingen onmogelijk waren. 

In 2020 ging Union al in zee met de bureaus ESA en KSS, twee referenties op vlak van het bouwen van voetbalstadions. Ze bepaalden wat de mogelijkheden van de Bempt-site zijn, onder meer op vlak van de algemene configuratie van het stadion, de tribunes en hun binnenruimtes. 

De kandidaat-ontwerpers zullen voor de visuele identiteit van het stadion dus rekening moeten houden met het reeds ontworpen stadionconcept en de beperkte perimeter. Het is bovendien de uitdrukkelijke wens van de club en de gemeente Vorst om de landschappelijke kwaliteiten van het Bempt-park te behouden, zelfs als publieksstromen op piekmomenten kunnen oplopen tot 16.000 bezoekers. 

In juni 2024 wordt het definitieve ontwerp van het nieuwe stadion verwacht en kan de vergunningsaanvraag ingediend worden.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten