Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

B-architecten ontwerpt de nieuwe Markthal in Overijse

B-architecten heeft de ontwerpwedstrijd voor de vernieuwing van de Markthal-site in Overijse gewonnen. Uit vijf kandidaten koos de vakjury unaniem voor het concept dat van de Markthal-site een ontmoetingsplaats wil maken.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-14T090529.726
B-architecten

De Markthal uit 1952 deed jarenlang dienst als overdekte marktplaats. Na verloop van tijd werd het echter vooral een evenementenlocatie. De naburige secundaire school GITO en basisschool GBO gebruiken ook enkele van de ruimtes, maar het gebouw is aan renovatie toe.

B-architecten ontwierp een circulair gebouw met een compacte, robuuste en flexibele structuur. De bestaande schoolinfrastructuur kan zo worden uitgebreid volgens het principe van de 'brede school'. Er komen niet alleen nieuwe klaslokalen, er komt ook een nieuwe multifunctionele zaal voor sociaal-culturele activiteiten en een nieuw jongerencentrum.

Het nieuwe bouwvolume wordt centraal gepositioneerd tussen de GBO- en GITO-torens. Langs deze torens komen twee nieuwe openbare ruimtes. De bestaande horeca- en bushaltes, de polyvalente zaal en een nieuwe ingang aan de voet van de GBO-toren flankeren het plein. Het bestaande lijnenpatroon in de bestrating van het Stationsplein en het raster van bomen wordt doorgezet zodat het als één ruimte aanvoelt. De functies (parkeren, fietsenstalling, ...) worden in de randen gehouden zodat het nieuwe, open dorpsplein kan ontstaan.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten