Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Basisschool annex woningcomplex op beperkte ruimte

Vorige week werd in Brussel de nieuwe Nederlandstalige basisschool ‘de Zennestraal’ en 15 passiefwoningen van de Brusselse Grondregie ingehuldigd.

BKBC - 2024-06-25T165758.489
André Nullens

De grote uitdaging van het project was het inpassen van een volledige basisschool en nieuwe huurwoningen op een beperkte site.

Het ontwerp speelt met niveaus en hellingen waardoor er voor de lagere school en kleuterschool afgescheiden plekken ontstaan. De beleving van de kinderen staat hierbij centraal: speelse relaties tussen binnen- en buitenruimtes, flexibel in te richten lokalen en circulatieruimtes als vrije en dynamische plekken in plaats van de klassieke statische gangen.

De nieuwbouw ligt deels in een binnengebied, waardoor er extra veel aandacht ging naar het maximaliseren van natuurlijke lichtinval. De vloer van de speelplaats(en) is bedekt met waterdoorlaatbaar en geluidsabsorberend rubber en langs de muren werden klimplanten voorzien waardoor niet alleen de akoestiek maar ook de biodiversiteit verbetert.

Tegelijk voorziet het project in drie appartementen met drie slaapkamers, zeven appartementen met twee slaapkamers, twee met één slaapkamer en drie studio’s. De woningen en de school zijn zeer goed geïsoleerd en voorzien van zonwering. Op het dak van de school en de woningen werden zonnepanelen geïnstalleerd. Er is nachtkoeling voorzien via automatisch gestuurde ramen, luchtgroepen zijn uitgerust met warmte‐ en vochtrecuperatie en de ventilatie is vraaggestuurd om het verbruik zo beperkt mogelijk te houden.

BKBC - 2024-06-25T170011.611
André Nullens
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten