Belgen vallen in de prijzen op eerste European Architecture Awards
Tijdens de uitreiking van de eerste European Architecture Awards, zeg maar de Oscaruitreiking voor architecten in heel Europa, kwam België als grote winnaar uit de bus. Liefst vier Belgische architecten gingen aan de haal met enkele voorname prijzen. De bekroning van de beste architecturale nieuwbouwprojecten van Europa is een initiatief van Archi-Europe en Realty, het Belgische vastgoedevent voor professionelen.
De awards bekronen buitengewone internationale bouwprojecten in de meest uiteenlopende maatschappelijke sectoren, gaande van commercieel vastgoed over logistiek vastgoed tot stadsontwikkelingen, residentieel vastgoed en zorgvastgoed. Architecten uit heel Europa konden de voorbije maanden hun meest in het oog springende projecten indienen, en dat deden ze ook massaal. Zo waren er in totaal 327 inzendingen uit 32 verschillende landen waaruit uiteindelijk 24 projecten genomineerd werden.
Een vakjury van Europese architecten en experts maakte de zes winnende projecten bekend, samen met twee speciale prijzen voor duurzaamheid. De Belgen vielen vrij massaal in de prijzen. Zo won het Brusselse JDS Architects in de categorie ‘Urban Development’ met een ontwerp voor een nieuwe publieke badplaats in Denemarken, genaamd Faaborg Harbour Bath. (1)
Dichter bij huis was het tv Coussee & Goris architecten uit Gent, die in samenwerking met het Spaanse RCR Arquitectes op de eerste plaats belandde in de categorie ‘Industry’. Het ging om een ontwerp voor het crematorium Hofheide in Holsbeek (2) dat al eerder onderscheidingen wegkaapte.
De derde Belg die met een award aan de haal ging, was Philippe Samyn and Partners in de categorie ‘City Housing Development’, en dit voor de renovatie van 150 sociale woningen in Brussel. (3)
Ook het Griekse kantoor Georges Batzios Architects kreeg een prijs voor het ontwerp van een ‘Tea House’ genaamd To Tsai (4), net als de Deense architecten van C.F. Møller Architects voor het kantorencomplex ‘Bestseller’ (5). Het kantoor Huber Staudt Architekten uit Duitsland mocht eveneens met een prijs naar huis voor het ontwerp van het Psychiatric Center Friedrichshafen. (6)
Professionaliteit
Dat er tussen de 327 inzendingen uiteindelijk vier Belgische winnaars uit de bus kwamen, mag uitzonderlijk genoemd worden. Volgens de organisatie wijst het op de professionaliteit van de sector en het opleidingsniveau in ons land.
“België is soms te bescheiden, maar we hebben heel wat architecturaal talent in huis. En dat ondanks het feit dat het voor onze architecten niet altijd makkelijk is om hun visionaire ideeën gerealiseerd te krijgen. Architecten worden bij elk project onderworpen aan steeds strengere regelgeving, en zeker de jongste jaren is het aantal voorschriften niet verminderd. Dat we dan toch nog zo kunnen scoren, toont op z’n minst dat onze Belgische architecten de lat hoog leggen”, verklaart Jacques Allard van Archi-Europe.
Speciale prijzen
Naast de zes hoofdprijzen werden ook twee ‘special prizes’ uitgereikt: één voor het meest duurzame en innovatieve project en één voor het meest duurzame ‘mixed use’ project.
In die eerste categorie was het het Romeinse architectenbureau Labics dat de prijs wegkaapte met het project Città del Sole, een stadsvernieuwingscomplex in Rome (7) waar wonen, werken en winkelen elkaar kruisen. Een oud pakhuis uit 1939 werd in de periode 2007-2016 getransformeerd in een modern geheel bestaande uit woningen, kantoren, detailhandel en een openbare bibliotheek.
In de tweede categorie was het opnieuw een Belg die de prijs in ontvangst mocht nemen. Veelaert Architecten uit Antwerpen won met het project Annonciaden (8), een site met assistentiewoningen, een kinderdagverblijf, handel en kantoren.