Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Belgisch paviljoen Expo 2025 Osaka in de steigers

Vorige week werd in Osaka (Japan) de eerste steen gelegd van het paviljoen waarmee ons land zich op Expo 2025 aan de wereld zal voorstellen. Vooral onze knowhow op vlak van technologie en duurzaamheid, creativiteit en innovatie en onze bijdragen in domeinen zoals life sciences, medisch onderzoek en ‘Saving Lives’ worden in de verf gezet.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-25T105840.586
BelExpo - Carré 7

“Een harmonieuze mix van traditionele en hedendaagse elementen.” “Een boeiende ervaring die de diverse en dynamische identiteit van België weerspiegelt.” “Van interactieve tentoonstellingen die de technologische vooruitgang belichten tot meeslepende displays die de verwezenlijkingen van België vieren.” 

Dat moet het uiteindelijk worden. Maar zover zijn we dus nog niet.

Nadat vorige zomer het ontwerp van het expopaviljoen werd voorgesteld, diende België op 15 september als zevende land een vraag voor een tijdelijke bouwvergunning in bij de gemeente Osaka. Vijf weken later werd aangekondigd dat België het allereerste land was bij wie de vergunning in de brievenbus was gevallen én die meteen ook al een Japanse aannemer had aangesteld. Tussen Kerst en Nieuwjaar kregen we vervolgens van de organisatoren de definitieve goedkeuring voor de uitvoering van het General Design Plan op Yumeshima Island. Ons paviljoen stelt de mens voor, bestaande uit water en cellen. Zowel de vorm als de interne structuur van het gebouw zal  water symboliseren in al zijn vormen. Na een ‘Ground-Breaking Ceremony’ op 16 januari 2024 kon de aannemer ermee aan de slag. 

Expo 2025 

‘Designing Future Society for our Lives’, het thema van Expo 2025 wijst op de ambitie om de dringende uitdagingen van onze tijd aan te pakken met technologisch excellentie. Het subthema ‘Saving Lives’ wijst dan weer op het collectieve engagement van de 150 deelnemende landen om wereldwijde gezondheidsuitdagingen aan te pakken met innovatieve oplossingen. Het is trouwens voor dit subthema dat het Belgisch Paviljoen zich in het bijzonder wil engageren. 

Ondertussen heeft BelExpo ook een overheidsopdracht gelanceerd voor de visitor journey van het Belgisch paviljoen. Het omvat het interieurontwerp en vooral de tentoonstellingsscenografie. Er worden drie consortia gezocht, die bestaan uit verschillende sleutelfiguren en experts, om de bezoekerservaring zo intens mogelijk te maken. De gunningsfase is in volle gang. 

Ontwerp zonder titel - 2024-01-25T105904.873
BelExpo - Carré 7

  • Aanbestedende overheid: Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen (BelExpo)
  • Gedelegeerd bouwheer: Regie der Gebouwen
  • Opdrachtnemer overheidsopdracht Design & Build: consortium CARRE 7 / BEYOND LIMITS / ONE DESIGNS / PIRNAY / POLY-TECH
  • Budget Design & Build-opdracht: ongeveer 9,8 miljoen euro 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten