Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Belgische topografische robot bouwt mee aan wolkenkrabber

Op de bouwwerf van de Mohammed VI-toren in Marokko wordt een mobiele en autonome topografische robot gebruikt die werd ontworpen door het Belgische bedrijf Bimprinter. Het gaat om een wereldprimeur voor de bouw van een wolkenkrabber.  

Belgische topografische robot bouwt mee aan wolkenkrabber (1)

De topografische robotplotter tekent de details van de digitale tekeningen op ware grootte en tot op de millimeter nauwkeurig uit, bijvoorbeeld om de constructie van scheidingswanden met complexe geometrie en hoeken voor te bereiden.

Het gebouw, ontwikkeld door O Tower en ontworpen door de architecten Rafael de la Hoz en Hakim Benjelloun, zal 55 verdiepingen tellen en een uiteindelijke hoogte van 250 m. De Mohammed VI-toren wordt gebouwd door Besix en zijn Marokkaanse partner TGCC en maakt deel uit van het ontwikkelingsproject van de Bouregreg-vallei bij Rabat. De werkzaamheden zijn in 2018 begonnen en zullen in 2023 worden opgeleverd.

Nauwkeurige tracering

“Voor de Mohammed VI-toren zochten wij een oplossing voor een zeer nauwkeurige tracering van de scheidingswanden op vijftig verdiepingen. Dit bracht ons ertoe contact op te nemen met Bimprinter. Hun oplossing levert een aanzienlijke nauwkeurigheidswinst op, wat een directe en positieve impact heeft op de bouwteams en de kwaliteit van het werk. Het biedt ook een hogere werksnelheid dan traditionele topografische voorbereiding”, vertelt chief surveyor Mikolaj Zdebski.

“Met de robot produceren we nu een volledige plattegrond in minder dan een dag, wat drie keer sneller is dan met de traditionele methode. Bovendien zijn we niet langer beperkt tot punten en lijnen; we kunnen elk ontworpen patroon volledig uittekenen. De kwaliteit van de tekeningen is indrukwekkend voor zowel rechte als gebogen lijnen, en de ‘geschilderde’ lay-out geeft de toekomstige installaties zeer goed weer, ruim vóór het begin van de montagewerkzaamheden. Dit is zeer nuttig voor arbeiders, onderaannemers, maar ook voor de architect en de vertegenwoordigers van de klant”, legt Mikolaj Zdebski uit.

Nieuwe mogelijkheden

Robotoplossingen bieden tal van voordelen in de bouwsector, waaronder veiligheid, precisie, efficiëntie, afvalvermindering en nieuwe architecturale mogelijkheden. Besix maakte bij eerdere bouwprojecten ook al gebruik van robottechnologie.

Vorig jaar werd de 340 m hoge Uptown Tower die de Belgische onderneming in Dubai ontwerpt en bouwt voor DMCC de eerste superhoge wolkenkrabber ter wereld die gebruikmaakte van Schindler R.I.S.E., een autonome, zelfklimmende robot, voor het uitvoeren van installatiewerkzaamheden in de liftschachten.

In Dubai heeft Besix ook een eigen 3D-betonprinteenheid opgezet, die sinds 2019 operationeel is. De 3D-robot heeft één van 's werelds grootste 3D-geprinte betonnen gevels uitgevoerd, alsook een volledig huis, inclusief structurele elementen en stadsmeubilair, zoals de plantenbakken van het Belgische paviljoen op de Dubai World Expo.

Bimprinter is een bedrijf dat sinds 2011 gevestigd is in Namen. Na meer dan 20 jaar op het terrein te hebben doorgebracht met het uitzetten van punten op de traditionele manier, ontstond het idee om een robot te ontwikkelen die ditzelfde werk zou kunnen doen. Het resultaat overtrof alle verwachtingen. De uiteindelijke robot is veel beter dan gedacht, zowel qua precisie als snelheid.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten