Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Bellewaerde investeert fors

Bellewaerde opent tegen de zomer een gloednieuw indoorwaterpark met enkele glijbanen. We brachten een bezoek aan de bouwplaats.

Bellewaerde05

De volledige site is ongeveer 4.200 m² groot, waarvan 3.000 m² nat gedeelte. Blikvanger wordt een 13 m hoge glijbaantoren. “Daarop zijn enkele opmerkelijke glijbanen aangesloten die op een structuur van gegalvaniseerde stalen pylonen steunen. De familieglijbaan Aquaventure heeft een diameter van 2,7 m en een lengte van 117 m. De racerglijbaan Splash Clash bestaat uit twee glijbanen die evenwijdig naast elkaar de afdaling maken. De glijbanen werden helemaal op maat gegoten in versterkt polyester door de Duitse constructeur Wiegand-Maelzer. De bezoekers kunnen eraf glijden met grote banden. Ze moeten met de banden niet zelf naar boven zeulen. Deze zullen via een uniek transportsysteem van de Duitse fabrikant Chairkit naar boven worden gebracht. In ons aquapark staat de veiligheid van de bezoekers voorop”, vertelt Geert Lernout, technisch directeur van Bellewaerde.

Lazy river

Behalve de glijbanen komt er ook een heus indoor waterpark dat uit drie zones zal bestaan voor kinderen van verschillende leeftijden. Een ‘Lazy River’ zal de bezoekers doorheen het volledige park voeren langs onder meer een grot, een interactieve expeditieboot, een klimmuur, een aquarium en allerlei watereffecten. De allerkleinsten worden niet vergeten met een speelzone en peuterbad op hun maat. De speelzone met kantelende emmers zal voor heel wat spetterplezier zorgen. De ouders kunnen ondertussen relaxen in een wellnesszone. Bellewaerde doet een beroep op het Turkse bedrijf Polin, wereldleider op het vlak van waterrecreatie, om de diverse speelzones te bouwen met daarbij de glijbanen, alsook de wide slide en het aquarium.

Natuur

Bellewaerde heeft er alles aan gedaan om de natuur zo veel mogelijk te integreren in het waterpark. “Zo willen we het natuurgevoel in ons park brengen. We zullen een tiental bomen van 6 m hoog in het waterpark plaatsen. Die kweken we momenteel onder een zeer warme temperatuur die vergelijkbaar is met de omgevingstemperatuur van 34° C in het waterpark. Het motief van die bladeren hebben we ook op de glijbanen aangebracht”, geeft Geert Lernout mee. Het hele waterpark wordt in de gaten gehouden door een hoge redderspost. Die heeft altijd een volledig overzicht op het waterpark, zowel met en zonder camera’s.

Bekleding

Bellewaerde koos voor een stevige bekleding van vloeren en wanden van de waterbekkens in het indoorpark, goed voor een totale dikte van 7 mm. Die zijn opgebouwd uit verschillende lagen en coatings. “Op de betonnen ondergrond van het waterpark werd een polyurethaan coating geplaatst. Vervolgens werden er verschillende lagen glasvezel en vinylesterhars naadloos op gespoten. Dan werd er een gelcoatlaag op geplaatst. De afwerkingslaag werd uitgevoerd in topcoat. De decoratieve elementen in het park werden uitgevoerd in spuitbeton en vervolgens op een metalen structuur geplaatst”, zegt Geert Lernout.

Luchtkussendak

Boven de Lazy River bevinden zich enkele koepels om daglicht binnen te laten. Ze beschikken over een luchtkussendak in ETFE-folie (Ethyl Tetra Fluor Ethyleen), ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Buitink Technology. Het ETFE-dak is opgebouwd uit vier lagen ETFE-folie en bestaat uit drie luchtkamers. De koepels worden op een juiste druk gezet door een luchtinstallatie. Hierdoor wordt een isolerende werking verkregen met K-waarden van 2,94 tot 1,47 en er wordt ook condens voorkomen. De koepels beschikken ook over de juiste sterkte. Ze zijn hagel- en sneeuwbestendig. Het systeem vermindert namelijk ook de sneeuwbelasting. De lucht in de bovenste kamer heeft altijd een minimale temperatuur, zodat de sneeuw smelt.

Waterzuivering

Een speciaal waterrecuperatiesysteem beperkt het waterverbruik. “Het afvalwater wordt gezuiverd via onze algemene waterzuiveringsinstallatie. Het water in de bekkens wordt continu gefilterd via een zandfilter en opgewarmd door een warmtewisselaar. Vanuit drie bufferbekkens, die elk over een eigen waterbehandelingssysteem beschikken, wordt het water naar de verschillende waterbekkens en glijbanen verpompt”, benadrukt Geert Lernout.

Bellewaerde maakt zijn eigen chloor aan via zoutelektrolyse. “Met onze installatie wordt chloor in een wateroplossing bereid uit een zoutoplossing. Met dezelfde apparatuur kunnen we een pH-correctie realiseren. Hierdoor hoeven we geen gebruik te maken van gevaarlijke chemicaliën zoals chloorbleekloog, zwavelzuur, zoutzuur of koolzuur. Omdat we onze eigen chloor maken, hoeven we niets op te slaan. Dat verhoogt de veiligheid”, aldus Geert Lernout.

Het waterpark is de grootste investering ooit voor Bellewaerde. De kostprijs bedraagt 17 miljoen €. Er zullen 15 personen kunnen werken. Het bouwproject van Bellewaer­de werd gerealiseerd door onder meer LD Architecten en hoofdaannemer Monument Vandekerckhove.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten