Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Besix bouwt 60.000 m² kantoorruimte in Brussel

De Belgische bouwgroep Besix kreeg het contract toegewezen voor de bouw van 60.000 m² nieuwe kantoren in de vierhoek begrensd door de Boudewijnlaan, de Albert II-laan, de Antwerpsesteenweg en de Frère-Orbanstraat in Brussel. Vandaag staat daar de zogenaamde Noordbuilding. Het project kreeg de naam Quatuor en wordt gerealiseerd voor de gereglementeerde vastgoedvennootschap Befimmo, naar een ontwerp van Jaspers-Eyers Architects.

besix hoofdfoto

De  Noordbuilding met zijn 40.000 m² kantoren wordt gesloopt en maakt plaats voor een elegant complex met ronde vormen. De nieuwbouw zal bestaan uit vier torens in dezelfde stijl, maar van verschillende hoogte. Ze omsluiten een grote tuin en zullen samen ongeveer 60.000 m² aan kantoren herbergen. De oplevering van het project is voorzien voor de tweede helft van 2020.

Befimmo investeert bijna 150 miljoen € in het Quatuorproject dat tegemoet wil komen aan het gebrek aan kantooroppervlakte in het hart van Brussel. Deze locatie is immers uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en daardoor gegeerd bij bedrijven. Eén van de vier torens is reeds voorverhuurd en wordt de nieuwe hoofdzetel van Beobank.

Dubbele uitdaging

“Dit project vormt voor ons een dubbele uitdaging: op technisch vlak en op het vlak van duurzaamheid. Er worden immers zeer hoge eisen gesteld inzake energieprestaties en de duurzaamheid van de toekomstige gebouwen en dit in een technisch complex kader. De voorbereidingswerken ter plaatse zijn vrij delicaat. We moeten grote structurele afbraakwerken en saneringswerken uitvoeren, de bestaande funderingen verwijderen, enz”, vertelt Karel Vermeersch, deputy general manager bij Besix“Het gaat om technisch complexe processen. Onze ingenieurs zullen gebruik maken van Building Information Modeling (BIM) om alle relevante gegevens te modelleren. Daarnaast zal het toekomstige complex 30% van zijn energie ter plaatse opwekken door gebruik te maken van aardwarmte, fotovoltaïsche zonnepanelen en drievoudig glas. Alle materialen moeten uit Europa afkomstig zijn, er wordt uitsluitend met ledverlichting gewerkt, enz. Wij moeten alles in de strijd gooien om ervoor te zorgen dat de toekomstige kantoorruimte het Breeam Excellent/Outstanding-label krijgt”, aldus Gunter Egghe, commercieel directeur bij Besix.

 

 

 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten