Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Betaalbaar wonen in S-vormig gebouw in Gent

In een nieuw gebouw aan het station Gent-Sint-Pieters komen onder andere 63 budget-huurwoningen, een hostel, een collectieve binnentuin en publiek toegankelijke daktuinen voor stadslandbouw. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de private partner Acasa Group hebben hiervoor een overeenkomst ondertekend.

Betaalbaar wonen 1
Acasa Group en 360-architecten kwamen met het S-vormige gebouw als winnaar uit de bus van een ontwerpwedstrijd voor de site aan het Koningin Mathildeplein. De ontwerpvoorstellen werden gejureerd door een beoordelingscommissie met vertegenwoordiging van de stad Gent, de Gentse stadsbouwmeester en onafhankelijke experten. De ontwikkeling van het S-gebouw, dat zich uitstrekt van de Voskenslaan tot de Ganzendries, kan nu van start gaan.
 
Volgens de huidige planning zal de private partner dit jaar de vergunningen aanvragen om vervolgens in 2023 te starten met de bouwwerken. Dan kan het gebouw in 2025 gebruiksklaar zijn. Tegen dan engageert de Stad Gent zich ook om een deel van het toekomstige Koningin Mathildeplein aan te leggen.

Gemengde invulling

Dankzij de ligging aan het station krijgt het S-gebouw een gemengde invulling en een divers aanbod. In totaal komen er 63 budget-huurwoningen (met één tot drie slaapkamers) die allemaal beschikken over een inpandig terras. Er komt een collectieve binnentuin, een dakterras en een tuinpaviljoen met keuken waar de bewoners kunnen samenkomen of een privéactiviteit organiseren. In de ondergrondse garage komen 28 autostaanplaatsen en twee plaatsen voor deelauto’s. Voorts komen er fietsstaanplaatsen voor de toekomstige bewoners van Huuringent.
 
Dit project past in de ambitie van de stad Gent om het nijpende tekort aan betaalbare huurwoningen aan te pakken. De helft van het nieuwe gebouw wordt ingevuld met kwalitatieve budget-huurwoningen die gedurende 21 jaar door het stedelijke verhuurkantoor Huuringent op de markt worden gebracht tegen vooraf vastgelegde huurprijzen.
 
De stad Gent en het Mobiliteitsbedrijf zullen met hun dienstverlening aanwezig zijn op het gelijkvloers. De Fietsambassade krijgt een vernieuwde stek op de hoek van de Ganzendries en er komt ook een loket van de dienst Burgerzaken en een bibliotheekautomaat om o.m. de pendelaars te bedienen.
 
Het gebouw bevat voorts een private invulling die zoveel mogelijk rekening houdt met de unieke locatie. Zo komt er op de hoek met de Voskenslaan een hostel met 72 kamers, deels gericht op klassieke toeristen, deels op verblijven van verschillende weken of maanden van bijvoorbeeld expats.
 
Voorts is er ook een meerwaarde voor buurtbewoners, pendelaars en passanten. Op het gelijkvloers komt een grote, polyvalente en publiek toegankelijke ruimte die kan ingevuld worden op maat van het plein: als restaurant, coworking space, of voor lezingen of kleinere events. Hier krijgt ook de hotellobby een plek. Op het dak van het gebouw komen publiek toegankelijke daktuinen waar de buurt aan stadslandbouw kan doen.

Gent Sint-Pieters

Het S-gebouw maakt deel uit van de ontwikkelingen in het kader van het Project Gent Sint-Pieters. Dit project omvat o.a. de vernieuwing van het station in, de projectontwikkeling aan de Koningin Fabiolalaan en de herinrichting van het openbaar domein in de stationsbuurt.
(c) Stad Gent

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten