Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Betoncentrale wordt luxe-woonsite

Op de site van de voormalige betoncentrale Inter-Beton in Mechelen Noord verrijst binnenkort het woonproject D’Île Malines. Er komen vijftig luxeappartementen en een groot park. Global Estate Group en DCA trekken in deze reconversie de kaart van duurzaamheid met een combinatie van geo- en riothermie en PV-panelen.

DCAWoonprojecten_DIleMalines_Mechelen+(5)
DCA

Waar gedurende vijftig jaar de betoncentrale van Inter-Beton actief was, komen nu twee volumes met respectievelijk 15 en 35 wooneenheden. D’Île Malines wordt een high-end project in het groen, met prijzen die schommelen tussen 300.000 en 1,4 miljoen euro. In het kleinste gebouw zal ook een commerciële ruimte van 305 m² worden ingericht. Daarnaast omvat het concept veertig ondergrondse parkeerplaatsen met nutsvoorzieningen voor laadpalen én een fietsenstalling voor 150 fietsen en acht bakfietsen. Bovenop deze ondergrondse garage wordt een publieke parkzone van ongeveer 10.000 m² aangelegd naar een ontwerp van landschapsarchitect Okra. 

Duurzaamheid staat in dit luxeproject centraal. Alle ruimtes worden verwarmd via geothermie. Ook wordt vloerkoeling standaard mee aangeboden. Daarnaast wordt extra energie opgewekt door riothermie. Hiertoe wordt de site (op initiatief van de stad Mechelen) op een collector van Aquafin aangeloten. Verder komen er op alle hoofddaken PV-panelen en zijn er groendaken voorzien. Het overtollig water van de daken zal worden opgevangen en voor de spoeling van de toiletten worden gebruikt.  Tenslotte zal de overtollige aarde (10.000 m³) met vrachtschepen worden afgevoerd. 

Dit project is het eerste woonproject binnen het stadsontwikkelingsproject Keerdok. 

De afbraakwerken zijn zopas van start gegaan, de bouw start nog voor het bouwverlof in juli 2023. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners er in het najaar van 2025 hun intrek nemen. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten