Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Bouwprojecten

Beveren schrijft studieopdracht uit voor masterplan Molenbergwijk

Het gemeentebestuur van Beveren schrijft in samenwerking met het Team Vlaams Bouwmeester een volledige studieopdracht uit voor de opmaak van het masterplan voor de toekomst van de Molenbergwijk en (voorwaardelijk) de opdracht voor het uitvoeringsontwerp voor de aanleg van het openbaar domein in Beveren. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be.  

Beveren schrijft studieopdracht uit voor masterplan Molenbergwijk  (1) - Copy
De Molenbergwijk in Beveren, gelegen tussen de Donkvijverstraat, de Diederik Van Beverenlaan, de Sint-Martenslaan en de Eximius Van de Veldelaan is volop aan het veranderen. De wijk werd bijna in één geheel gebouwd rond 1955 volgens de tuinwijkgedachte. Het gemeentebestuur denkt nu na over de vraag hoe de wijk zich kan ontwikkelen tot een soort ‘tuinwijk 2.0’, zodat ze klimaatneutraal is tegen 2050.
 
De wegen zijn aan heraanleg toe en de straatbomen her en der kaprijp. Er wordt gedacht aan de heraanleg van het oude atletiekplein tot speelruimte voor de wijk. Er is ook de parkeerdruk door de groei van het Koninklijk Atheneum die hier efficiënter moet worden opgevangen.
 
Mobiliteit, parkeren voor auto’s, deelauto’s, fietsen, fietsenboxen en trage wegen zijn te onderzoeken, maar ook de problematiek van het verharden van voortuinen, de waterinfiltratie of -buffering, zodat regenwater niet naar de riool moet.
 
De meeste sociale huurwoningen werden de jongste jaren gerenoveerd door de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting (GHM), de meeste grondgebonden woningen werden gekocht door veelal nieuwe jonge gezinnen.
 
De GMH onderzoekt nu de grondige renovatie of herbouw van de huurappartementen in de wijk. Met het oog op levenslang wonen in de wijk moeten de nieuwe appartementsgebouwen toegankelijke woningen bieden. Tegelijk is een visie nodig voor het gehele patrimonium op de lange termijn: hoe kan een wijkrenovatie tot stand komen?
 
Er worden ook nog andere vragen opgeworpen. Hoe kunnen private eigenaars in de wijkrenovatie betrokken worden? Zijn er generieke ontwerpoplossingen aan te reiken waardoor groepsaankoop betaalbaarheid biedt en tegelijk de architecturale eenheid van de wijk behouden blijft? Hoe kan een dakrenovatie/dakuitbouw meteen de energieprestaties verbeteren en tegelijk een extra huurwoning opleveren of een kangoeroewoning? Is een wijkverwarming denkbaar?
 
Het masterplan moet wervend zijn, maar ook realistisch, om uitgewerkt te worden in cocreatie met de bewoners, de eigenaars en de buurt.
 
Waar is er plaats voor spel van kinderen en jongeren of voor rust voor anderen? Hoe kan er meer natuur in het openbaar domein of in de voor- of achtertuinen een plek vinden? Hoe bereiken we de integrale toegankelijkheid van het openbaar domein? Het zijn een heleboel boeiende aspecten en vragen, waarover ook de bewoners mee moeten kunnen nadenken en beslissen.
Foto's: Team Vlaams Bouwmeester / Tim Van de Velde
Open oproep

Het Team Vlaams Bouwmeester lanceert een nieuwe open oproep voor tien studieopdrachten en de opmaak van masterplannen. Kandidaturen kunnen online ingediend worden vóór vrijdag 26 februari om 11 uur via vlaamsbouwmeester.be. Een Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) is noodzakelijk bij de kandidaatstelling. De projecten worden gegund via een ‘mededingingsprocedure met onderhandeling’.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten